Selecteer een pagina

Hoe je de beste koffiebonen uitkiest ligt niet alleen aan jouw persoonlijke smaak, maar ook aan wat voor soort kop koffie je lekker vindt. Er zijn daarom verschillende soorten koffiebonen. Denk aan de manier waarop de bonen worden gebrand, de samenstelling en waarop ze zijn geteeld. Koffiebonen komen uit verschillende delen van de wereld. Elk land heeft zijn eigen samenstelling en teling. Ook de manier waarop de koffiebonen worden verwerkt heeft invloed op de smaak. Op die manier kan iedereen genieten van zijn favoriete smaak.

De manier waarop een koffieboon is gebrand heeft invloed op de smaak van de koffie. Zijn de bonen licht gebrand dan is de smaak ‘licht’. Koffiebonen die langer zijn gebrand hebben een sterkere smaak. Hoe donkerder de branding wordt, hoe meer bitterder de boon smaakt en hoe intenser jouw kop koffie.

Soorten koffiebonen

Er zijn twee verschillende groepen koffiebonen: Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen. Arabica koffiebonen zijn van nature meer aromatisch en hebben een milde smaak. De Robusta koffiebonen verschillen van de Arabica. De Robusta is sterker van smaak. Helaas is deze smaak niet zo geliefd bij koffiedrinkers. Daarom maakt Robusta minder dan 30% van de wereldkoffieproductie uit, hoewel het goedkoper is. Robusta wordt vooral gebruikt in melanges, waar zijn sterke smaak goed tot zijn recht komt.

Koffiebonen kiezen

Welke koffiebonen moet je dus kiezen voor je koffie? Probeer voor jezelf duidelijk te maken wat je lekker vindt. Dit is in het begin misschien lastig, maar door veel verschillende soorten te proeven kun je daarachter komen. Bij een medium roast is de kleur van de koffie donkerder en is de smaak wat aan de bittere kant. Dark roast is van koffiebonen die het langst gebrand zijn. Dit zorgt voor een intense smaak in je kop koffie.

Als je niet kan kiezen welke koffieboon je het lekkers vindt kun je ook gebruik maken van een proefpakket. Een proefpakket bevat verschillende smaken koffie. Aan de hand hiervan kun je nagaan welke smaak je het lekkers vindt.

Ben je dus van plan om opzoek te gaan naar koffiebonen? Ga je voor de goedkopere koffiebonen, dan weet je zeker dat de bonen machinaal geplukt werden. Er wordt dan geen onderscheid gemaakt tussen rijpe en onrijpe bonen. Ook worden deze vaak te snel gebrand. In het algemeen geldt dat Arabicabonen een zachte koffie geven. Robustabonen daarentegen maken je koffie een stuk pittiger. Dit kun je dus ook gebruiken als leidraad voor het kiezen van je koffiebonen. Handig is het om een proefpakket koffiebonen te bestellen. Zo kun je eenvoudig vergelijken wat jouw favoriete koffiebonen zijn.

Bekijk ook 10beste.com/beste-koffiebonen