1. Vermogen van
  2. Frank van Gool

Frank van Gool vermogen

€ 255 miljoen

Geboortedatum: 3 mei 1922
Woonplaats: Nederland
Bekend van: Lijnbaan
Geboorteplaats: Antwerpen
Beroep: Architect
Vermogen: € 255 miljoen

Altijd al benieuwd geweest naar het vermogen van Frank van Gool ? Zoek dan niet verder! Op deze pagina presenteren we verschillende info over Frank van Gool zoals wie het precies is en wat het vermogen en salaris is in 2024.

Wie is Frank van Gool ?

Frank Jan van Gool was een Nederlands architect bekend van onder meer de lijnbaan in Rotterdam en het Plan Van Gool en de kantoorgebouwen Peper en Zout in Amsterdam. Van Gool werd geboren in Antwerpen, maar nadat zijn vader het gezin had verlaten verhuisden Van Gool en zijn moeder rond 1926 naar Rotterdam. Hij doorliep er de mts en volgde later een cursus voortgezette bouwkunst. Hij kreeg een aanstelling bij het vooraanstaande bureau Van den Bakema. Daar was hij als projectarchitect nauw betrokken bij het ontwerp van de Rotterdamse Lijnbaan, het eerste geplande winkelcentrum van Nederland. De moderne architectuur en de auto-vrije winkelstraat waren sensatie. Bij Van den Broek en Bakema ontwierp Van Gool ook diverse woningen in nagels in de Noordoostpolder.

Betrokkenheid

Van Gool stapte na enkele jaren over naar de Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam. Daar was hij betrokken bij allerlei woningbouwprojecten in het kader van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van Cornelis van Eesteren. Ontwerpen van Van Gool verrezen in de Westelijke Tuinsteden, Amsterdam- Noord en de Watergraafsmeer. In Slotervaart werden de zogenaamde Zaagtandwoningen gebouwd en in Osdorp 800 galerijwoningen nabij de Notweg. In 1957 begon Van Gool samen met A.N. Oyevaar en H.W.C Stolle een eigen bureau. Bekend uit die tijd is Van Gools ontwerp voor 1100 etagewoningen in Buikslotermeer in Amsterdam- Noord. In dit woningcomplex, het Plan Van Gool genoemd, is zijn opvatting terug te zien dat het verschil tussen binnen en buiten zeer duidelijk moet zijn. Geen geleidelijke overgang dus van publieke naar private ruimtes.

Diverse functies

Van Gool ontwierp ook veel kantoorgebouwen. Veruit de bekendste en meest omstreden zijn de twee vrijstaande kantoortorentjes aan de Weteringschans in Amsterdam, tegenover het Rijksmuseum. De strak vormgeven gebouwen contrasteerden sterk met het museum en de 19e- eeuw villa’s die eerst op de plek stonden. Het duokantoor werd bekend als Peper en Zout. Na zijn pensionering werd Van Gool in 1986 benoemd to rijksbouwmeester. Lang hield hij die functie vol: ziekte en strubbelingen met de ambtelijke aard van het werk leidden in 1988 tot zijn terugtreden. Zijn belangrijkste werk uit die tijd is het hoofdkantoor van de PTT in het centrum van Groningen. Frans Jan van Gool overleed in 2015 op 93- jarige leeftijd.

Wat is het vermogen van Frank van Gool ?

Het vermogen van Frank van Gool in 2024 wordt geschat op € 255 miljoen. Dit bedrag werd berekend aan de hand van verschillende betrouwbare nieuwsbronnen. Of dit bedrag 100% accuraat is, kunnen we geen definitief antwoord geven. Het zal er in ieder geval wel in de buurt liggen.

Huidige salaris van Frank van Gool

Ook over het huidige salaris van Frank van Gool kunnen we geen precies antwoord geven. Dit bedrag is momenteel onbekend. We kunnen hierover natuurlijk wel speculeren als we kijken naar het beroep van Frank van Gool .

Andere celebrity’s:

Veelgestelde vragen

Wat is het geschatte vermogen?

Het vermogen van Frank van Gool wordt geschat op € 255 miljoen

Wat is het huidige salaris?

Het salaris van Frank van Gool in 2024 is niet bekend.

Bekend van?

Frank van Gool is bekend als Architect.