Selecteer een pagina

Heel veel mensen drinken in de ochtend eerst een kopje koffie. Het geeft ze energie en houdt ze ook wakker. Sommige mensen houden van sterke koffie en weer anderen niet. Ook heb je verschillende soorten koffie smaken. Je hebt bijvoorbeeld mild, pittig en intens. Dit geeft onder andere aan hoe sterk de koffie is.

Soorten koffiebonen

Er zijn verschillende soorten koffiebonen. Er zijn twee soorten koffiebonen die bijna iedereen kent. De Arabica en Robusta bonen. Deze twee bonen zijn het bekendst en worden ook het meest gebruikt voor de koffieproductie. Het overgrote deel van de koffiebonen wordt nog met de hand geplukt. Dit komt voornamelijk omdat de bessen van de koffieplant niet tegelijk rijp zijn. Hierdoor moet men eenzelfde plant soms meerdere keren oogsten. Nadien worden deze bessen nat of droog verwerkt. Bij nat verwerken dompelt men de bes een aantal dagen onder water. Bij droog verwerken wordt het verspreid en ongeveer twee weken gedroogd door de zon. Er zijn verschillende temperaturen waarbij koffiebonen worden verhit of geroosterd. Hoe donkerde de koffieboon, hoe sterker de smaak. Deze temperaturen bepalen namelijk de kleur en de smaak van je koffie.

Proefpakket

Koffie komt uit verschillende delen van de wereld. Elk land heeft ook zijn eigen recept voor het verwerken van de koffiebonen. Op die manier kunnen koffieliefhebbers dus kiezen uit verschillende smaken. Reuk en smaak zijn twee van de belangrijkste zintuigen die een rol spelen bij het uitkiezen van je koffie. Aan de hand van de geur kun je dus een beeld vormen hoe de koffie kan smaken. Er zijn ook koffiesoorten die anders smaken dan ze ruiken, maar in de meeste gevallen wordt de omschrijving van de aroma ook als een smaak gezien. Ook heeft iedere mens zijn eigen smaak als het aankomt op koffie. De een houdt van sterke of zwarte koffie, de ander kiest voor een milde smaak.

Om alle liefhebbers tegemoet te komen heeft men proefpakketten ontworpen. Een proefpakket is een pakket van verschillende producten met elke een eigen smaak. Op die manier kun je dus de verschillende smaken proeven en je favoriete eruit kiezen. Voor heel veel producten worden er tegenwoordig proefpakketten gemaakt, ook voor koffie. In een koffie proefpakket bevinden er zich een aantal pakjes koffie in verschillende smaken.  Zo maak je kennis met de smaken en kun je kiezen welke je het lekkers vindt. Een pakket is goed als je meerdere mensen in je huis hebt wonen die elk van een ander smaak koffie houden. Met zo een pakket kun je dus een ieder tegemoet komen.