Elektrisch Fornuis

Met een elektrisch fornuis in huis heb je een maaltijd zeer snel op tafel staan. Het beste elektrische fornuis van 2023 vind je hier.

Laatste update 14 april 2023

 • Beste keuze

  AEG CIB6640ABM

  Meer informatie
  Samenvatting

  De allereerste elektrische oven is van het bekende merk AEG, een wereldleider op het gebied van huishoudelijke apparaten. De AEG CIB6640ABM willen we je aanraden, omdat dit een van de meest complete en multifunctionele elektrische fornuizen is, die je zult tegenkomen.

  Voordelen

  Multifunctioneel

  Stoomfunctie

  Makkelijk schoon te maken

  Nadelen

  Geen

 • Beste prijsklasse

  Indesit I6VMH2A(X)

  Meer informatie
  Samenvatting

  Op de tweede plaats staat een elektrisch fornuis met oven van het merk Indesit. Kenmerkend voor Indesit is, dat al hun producten milieuvriendelijk zijn. Zo heeft dit Indesit elektrisch fornuis, de Indesit I6VMH2A(X) het energielabel A, wat volgens de geldende standaarden wordt gezien als een zeer energiezuinig apparaat.

  Voordelen

  Makkelijk schoon te krijgen

  Handig in gebruik

  Goede prijs/kwaliteit

  Nadelen

  Geen

 • Favoriete keuze

  Leisure CS90D530X Cuisinemaster

  Meer informatie
  Samenvatting

  Het volgend fornuis, de Leisure CS90D530X Cuisinemaster, is opvallend binnen deze top 5, vanwege zijn prijs. Het is een van de duurdere modellen, maar gezien haar features, is de Leisure CS90D530X Cuisinemaster zijn prijs helemaal waard.

  Voordelen

  Voldoende ruimte

  Handige bediening

  Energiezuinig

  Nadelen

  Nogal breed

Beste Elektrische Fornuis 2023

Het gaat niet zo goed met ons milieu en daar zijn wij grotendeels verantwoordelijk voor. Daarom zie je tegenwoordig, dat men een heleboel stappen onderneemt, om de schade te verminderen. Heel bekend is de overstap van fossiele naar groene brandstoffemn. Deze overgang merk je het meest in het verkeer, maar ook in iets heel eenvoudigs als een fornuis. Elektrische fornuizen hebben een tijdje geleden hun intrede gedaan en ze doen het nogal goed op de markt. In dit artikel zullen we je vertellen waarom een elektrisch fornuis kopen zo een goed idee is. Ook zullen we je laten zien wat het beste elektrische fornuis van 2023 is.

Beste Elektrisch Fornuis 2023 | Top 5 Elektrische Fornuis

NaamAansluitwaarde Aantal kookzones Type kookplaatMeer informatie
AEG CIB6640ABM10900 Watt 4Inductie
Indesit I6VMH2A(X)/NL9000 Watt4Keramisch
Inventum VFG6034WGRVS3100 Watt 4Rvs
Beko FSM89301GXS9700 Watt4Inductie
Bosch HKR39C250 Serie 410900 Watt 4Keramisch
 • 1. AEG CIB6640ABM

  Meer informatie

  De allereerste elektrische oven is van het bekende merk AEG, een wereldleider op het gebied van huishoudelijke apparaten. De AEG CIB6640ABM willen we je aanraden, omdat dit een van de meest complete en multifunctionele elektrische fornuizen is, die je zult tegenkomen.

  De AEG CIB6640ABM is in de eerste plaats van het type inductie, wat komt met de nodige voordelen: snel opwarmen, geen kans op verbranden omdat het kookoppervlak zelf niet warm wordt, efficient verbruik van stroom, enz. Kijken we naar het kookoppervlak, dan heb je daar 4 kookzones die allemaal op tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Handig hieraan is, dat de temperatuur voor elk van deze zones ook apart in te stellen met de schuifregelaar. Geen gedraai met vervelende knopjes en je kan kiezen uit 14 verschillende kookstanden. Voor de veiligheid komt dit fornuis met een kinderslot, zodat het niet per ongeluk aangezet wordt.

  Bak je graag een aantal pizza’s of taarten tegelijk? Dan is de AEG CIB6640ABM zeker iets voor jouw. De inductie oven van dit fornuis heeft namelijk extra grote ruimte, met glazen deuren, waardoor je het bakproces makkelijker kan volgen. Een andere, geweldige eigenschap, is de stoomfunctie tijdens het bakken. Met deze feature krijgen je broodjes en gebakjes een heerlijke, krokante laag, terwijl ze van binnen net zo zacht en sappig blijven. Dit geldt natuurlijk ook voor taarten, lasagna, kip, enz.

  Andere extra’s zijn een instelbare timer tot 90 minuten en een kookwekker. Ook heb je een pauzefunctie, zodat je het koken of bakken voor een tijdje kan pauzeren, als je bijvoorbeeld onverwacht bezoek krijgt of even uit huis moet. Schoonmaak is geen probleem en zo gedaan, het materiaal van de kookzones is krasbestendig. Al met al een geweldig apparaat en een droom van elke keukenprins of prinses.

  Voordelen

  Multifunctioneel

  Stoomfunctie

  Makkelijk schoon te maken

  Nadelen

  Geen

  Verkrijgbaar bij:
 • 2. Indesit I6VMH2A(X)

  Meer informatie

  Op de tweede plaats staat een elektrisch fornuis van het merk Indesit. Kenmerkend voor Indesit is, dat al hun producten milieuvriendelijk zijn. Zo heeft dit fornuis, de Indesit I6VMH2A(X) het energielabel A, wat volgens de geldende standaarden wordt gezien als een zeer energiezuinig apparaat. Heb je rekening te houden met de maandelijkse stroomrekeningen, dan is dit fornuis van Indesit zeker een aanrader.

  De Indesit I6VMH2A(X) is van het type keramisch, wat betekent dat verwarming plaatsvind met een verwarmingselement, meestal een spiraal. Bij dit fornuis krijg je het element zelf niet te zien, hij is omgeven door een glad kookoppervlak. Net als bij een normaal gasfornuis, heeft de Indesit I6VMH2A(X) 4 kookzones. Stellen van de hoeveelheid warmte, de kookstand als het ware, doe je met de knoppen aan de voorzijde van het fornuis. In zijn geheel, is de Indesit I6VMH2A(X) ongeveer 60 cm breed.

  Naast de kookzones, heb je natuurlijk nog de oven, die qua grootte, nogal lijkt op een standaard, gasoven. Je kunt kiezen uit 10 verschillende ovenstanden en elektrische grill. Voor de handigheid is er nog een kookwekker aangebracht. Schoonmaak is een fluitje van een cent, dankzij het Click & Clean systeem, waarmee je de ovendeur in zijn geheel kan verwijderen om schoon te maken. De oven zelf, heeft een eigen schoonmaakfunctie, het Hydro Clean systeem, waarbij de ruimte met stoom makkelijk en snel schoongemaakt wordt.

  Belangrijk om te weten is, dat de Indesit I6VMH2A(X) niet wordt geleverd met stekker en stroomkabel. Ook wordt geadviseerd om de installatie door een erkend installateur te laten doen, aangezien dit fornuis op 3 fasen krachtstroom moet.

  Goed bekeken is de Indesit I6VMH2A(X) de elektrische versie van elke goede gasoven, met alle basics zoals 4 kookzones, draaiknoppen en een standaard oven. Ben je dus niet zo vaak in de keuken, maar geniet je wel van een goed fornuis, zonder al teveel poespas, dan is deze zeker wel het bekijken waard.

  Voordelen

  Makkelijk schoon te krijgen

  Handig in gebruik

  Goede prijs/kwaliteit

  Nadelen

  Geen

  Verkrijgbaar bij:
 • 3. Leisure CS90D530X Cuisinemaster

  Meer informatie

  Het volgend fornuis, de Leisure CS90D530X Cuisinemaster, is opvallend binnen deze top 5, vanwege zijn prijs. Het is een van de duurdere modellen, maar gezien haar features, is de Leisure CS90D530X Cuisinemaster zijn prijs helemaal waard. Sowieso valt dit fornuis niet in de categorie budget of standaard en zou je hem pas moeten aanschaffen, wanneer je met regelmaat in de keuken zult staan. Op die manier lijkt dit fornuis op de AEG, maar dan met wat minder features.

  Evenals de AEG, is de Leisure CS90D530X Cuisinemaster van het type inductie. Echter heeft deze geen 4 maar 5 kookzones; 4 in elke hoe ken eentje als centrale kookzone. Bediening van dit fornuis geschiedt met knoppen en een LED display, allemaal aan de voorzijde. Behalve de kookzones, beschikt de Leisure CS90D530X Cuisinemaster ook over een wokbrander en 3 inductie ovens.

  Voor degenen die dus heel vaak bakken, als je bijvoorbeeld taarten of gebak op bestelling maakt, is dit een ideaal fornuis. De ovens hebben namelijk in totaal 7 legroosters, zijn voorzien van binnenverlichting en een ventilatiesysteem. Een van deze ovens heeft tevens een speciale grill en ontdooifunctie. De oventemperatuur gaat tot maximaal 250 graden en er is een timer aanwezig. Ondanks deze uitgebreide mogelijkheden, heeft de Leisure CS90D530X Cuisinemaster het energielabel A gekregen, het is dus behoorlijk zuinig.

  Evenals bij de rest, wordt voor installatie van dit fornuis aangeraden, een erkend installateur in huis te halen. De Leisure CS90D530X Cuisinemaster komt met een snoer ZONDER stekker en moet op 2 fasen stroom worden aangesloten. Dit fornuis raden we aan, aan de bakkers en andere professionals onder ons.

  Voordelen

  Voldoende ruimte

  Handige bediening

  Energiezuinig

  Nadelen

  Nogal breed

  Verkrijgbaar bij:
 • 4. Beko FSM89301GXS

  Meer informatie

  Het Turkse merk Beko zit ook in onze top, deze keer met de Beko FSM89301GXS. Zo op het eerste gezicht lijkt de Beko wat weg te hebben van de AEG, maar als je de eigenschappen weer goed bekijkt, zie je dat deze wat minder geavanceerd is. Dat neemt echter niet weg, dat de Beko FSM89301GXS een geweldig apparaat is.

  Net als de AEG, is de Beko FSM89301GXS van het type inductie, met in totaal 4 kookzones en een vitrokeramisch kookoppervlak. Je kan kiezen uit 8 verschillende kookstanden, die met de draaiknoppen aan de voorzijde gesteld kunnen worden. Opmerkelijk aan dit elektrisch fornuis inductie is, dat er een aantal veiligheidsmaatregelen zijn getroffen om ongelukken zoveel als mogelijk te voorkomen.

  Een daarvan is bijvoorbeeld, dat wanneer je een pot verkeerd plaatst (geen contact met de kookzone) of te lang op de kookzone laat staan, het fornuis dan automatisch uitgaat. Hetzelfde geldt ook voor wanneer er vloeistof op het bedieningspaneel terecht komt. Laat je per toeval een lepel of ander metalen voorwerp op de kookzone vallen, terwijl het fornuis aanstaat, dan zal de kookplaat niet in werking treden, omdat er een herkenningsfunctie voor kleine voorwerpen in zit.

  Ook de oven heeft heel wat te bieden, voornamelijk vanwege zijn grootte; de elektrisch fornuis met oven heeft een inhoud van bijkans 72 liter. Een grote kalkoen of ovenschotel gaat dus met gemak naar binnen. Je kunt tevens kiezen uit 8 verschillende ovenstanden, zoals boven- en onder warmte, hete lucht, grillen en ontdooien. Ook heeft de elektrisch fornuis met oven verlichting en een digitale timer die tot 100 minuten ingesteld kan worden. Schoonmaak is heel eenvoudig, vooral omdat de oven geen naden, verbindingsstukken of andere gaatjes heeft, waar vuil in kan zitten.

  Concluderend kunnen we zeggen dat de Beko FSM89301GXS een prima alternatief is, voor wanneer je het gemak van een AEG model wilt, maar toch niet zo uitgebreid. Ook dit fornuis heeft namelijk het energielabel A.

  Voordelen

  Veilig in gebruik

  Makkelijk schoon te maken

  Grote oven

  Nadelen

  Geen

  Verkrijgbaar bij:
 • 5. Bosch HKR39C250

  Meer informatie

  Als je opzoek bent naar huishoudelijke apparaten, dan moet je zeker ook producten van het merk Bosch zijn tegengekomen. Bosch is een wereldbekend merk en doet het erg goed, vandaar dat we ook een elektrisch fornuis van dit merk in onze top 5 hebben. Het gaat om de Bosch HKR39C250, een model dat het best in de buurt komt van de Indesit.

  Net als de Indesit, heeft de Bosch HKR39C250 een keramische kookplaat met 4 kookzones. Van deze kookzones is er eentje variabel, terwijl bij een van de anderen, je een braadzone kan instellen. Erg handig, omdat je meer kan doen dan alleen koken. Elke zone heeft verder een restwarmte – indicator, je kan dus zien welke zone nog een bepaalde hoeveeheid aan warmte over heeft. Bediening vind plaats met een draaiknop, waarmee de tijd in te stellen is.

  De oven heeft een inhoud van 66 liter en komt met 7 verschillende ovenstanden. Denk aan een boven – en onderwarmte, een pizza, of een 3D Hetelucht Plus stand. Dat laatste zorgt ervoor dat warmte gelijkmatig verdeeld wordt over de oven, waardoor gerechten goed gaar worden. Aan de oven vind je verder een elektronische klok, een kookwekker, een start – en stopfunctie, automatische uitschakeling en kinderbeveiliging. Om het bakproces goed te kunnen volgen, heeft de oven binnenverlichting (die je trouwens ook kan uitschakelen) en een deur, die volledig van glas gemaakt is.

  De Bosch HKR39C250 heeft het energielabel A, wat staat voor zeer zuinig als het aankomt op energieverbruik.

  Installeren van de Bosch HKR39C250 laat je het liefst doen door een erkend installateur. Dit fornuis moet op 3 fasen stroom en wordt geleverd met een snoer ZONDER stekker. Al met al is de Bosch HKR39C250 een eenvoudig, maar toch functioneel product, met alle gemakken voor licht tot regelmatig gebruik in de keuken.

  Voordelen

  Inclusief braadzone

  Grote oven

  Makkelijke bediening

  Goedkope elektrische fornuis

  Nadelen

  Geen

  Verkrijgbaar bij:

Wat is een elektrisch fornuis?

Het is makkelijk gezegd om een elektrisch fornuis te beschrijven als eentje, die niet op gas werkt, maar wat moet je je daar precies bij voorstellen? In feite zal je qua ontwerp niet veel verschil zien tussen een elektrisch en een gasfornuis. Wat bij een elektrisch fornuis ontbreekt, zijn de typische pits, waar het gas normaal doorheen stroomt. Bij een elektrisch fornuis is dat vervangen met een vlak oppervlak, waaronder zich een spiraal bevind. Wanneer het fornuis op het electriciteitsnet wordt aangesloten, verwarmd deze spiraal. Zet je een pot of pan op het oppervlak, dan wordt deze warmte doorgegeven en kan je dus koken. Lees verder om te zien welke de beste elektrische fornuis te koop is op het moment.

Best geteste elektrische fornuis

Niet iedereen is fan van elektrisch koken, voornamelijk omdat je bij elektrisch koken niet kan zeggen dat je het vuur iets lager of hoger wilt zetten, de controle is dus minder dan wanneer je op gas zou koken. Anderen vinden ook dat elektrische fornuizen veel langzamer opwarmen, langer nemen om af te koelen en dat je niet elke, willekeurige pot of pan kan gebruiken. Ondanks deze bezwaren, zul je er toch aan moeten geloven, de Nederlandse overheid wil namelijk dat alle huishoudens over een aantal jaren gasvrij zijn. Overstappen op elektrisch koken is dus onvermijdelijk. Het beste is, dat je alvast wat informatie gaat verzamelen over elektrische fornuizen, beginnende met de verschillende soorten.

Soorten elektrische fornuizen

Elektrische fornuizen zijn er in verschillende merken en modellen, maar als we de vele features even achterwege laten, dan zijn er eigenlijk 2 soorten te onderscheiden:

Keramische elektrisch fornuis

Keramische fornuizen zijn op dit moment de meest bekende en het meest in gebruik. Bij dit type heb je in de plaats van een gaspit, een elektrisch verwarmingselement met daarover heen een glasplaat. Zodra de elementen goed opgewarmd zijn, kleurt het glasplaat rood en weet je dat ze ready zijn om gebruikt te worden. Afhankelijk van het merk en het vermogen van deze fornuizen, duurt het opwarmen ongeveer 1 – 2 minuten.

Elektrisch fornuis inductie

Inductie kookplaten kun je zien als een verbeterde versie van elektrisch koken, een soort combinatie van de voordelen van zowel elektrisch als gas. Een inductie kookplaat maakt nog steeds gebruik van electriciteit, maar in plaats van een spiraal, heb je bij deze modellen een elektromagneet als verwarmingselement. De magneten worden omgeven door kookoppervlak. Wanneer er nu elektriciteit door deze magneten stroomt, wordt alsgevolg van weerstand, warmte opgewekt. Deze warmte wordt dan gelijk doorgegeven aan de potten en pannen, die op dat moment op het kookoppervlak zijn.

Dit is tevens het grootste voordeel aan inductie fornuizen: het kookoppervlak zelf wordt niet warm, je loopt dus minder kans op brandwondjes. Door deze directe opwarming, kan je al binnen enkele seconden koken! Ook wordt inductie gezien als een van de meest milieuvriendelijkste alternatieven op gas. Minpuntjes zijn de hoge aanschafkosten en het feit, dat je hier speciale potten en pannen nodig hebt, die een magnetisch element hebben en vlak zijn. Een wokpan op zo een inductieplaat zetten, gaat moeilijk.

Elektrisch fornuis kopen

Elektrisch koken wordt in Nederland uiteindelijk onvermijdelijk en dan wil je natuurlijk weten wat zoiets je gaat kosten. Meestal gaat de prijs samen met het merk, model en andere extra eigenschappen, maar je kan ervan uitgaan dat er gemiddeld tussen de €650 en €2800 wordt betaald voor een elektrisch fornuis. Ons advies in deze is, dat je in de eerste plaats moet kijken naar het energieverbruik. Een fornuis kan dus goedkoop zijn qua aanschaf, maar als je daarvoor hoge stroomrekeningen krijgt, heb je er op lange termijn weinig aan. Vraag hier dus extra goed naar.

Waar je bij aanschaf van een elektrisch fornuis ook op moet letten, is het type verwarmingselement. Veelal is er de keuze uit fornuizen met een spiraal, opwarming door straling en inductie. Inductie is het meest efficiente in deze en verbruikt minder stroom. Daartegenover staat dat je voor dit type speciale keukengerei nodig hebt en ze zijn veel duurder dan de andere soorten fornuizen.

Indien mogelijk, zou je ook kunnen uitkijken naar fornuizen waar de verwarming digitaal in te stellen is. Dit maakt de kans op ongelukken kleiner en je hebt wat meer controle over de kooktemperatuur. Een ander aspect is het ontwerp van deze fornuizen. Hier heb je ook weer de keuze uit 2 soorten: vrijstaand en inbouw. De vrijstaande modellen zijn bijna als een gasfornuis, je hoeft daarvoor alleen een vrije plek in de keuken te hebben. De inbouwmodellen worden meestal in een eiland of tegen de muur geplaatst. Dit is ruimtebesparend en staat erg netjes.

Elektrisch fornuis met oven

Of je daar nu voorstaander van bent of niet, elektrisch koken wordt straks de norm en daarvoor heb je een goed, elektrisch fornuis met oven voor nodig. Met deze tips alsook een top 5 fornuizen van het moment, wordt je alvast op weg geholpen. Ook kan een elektrische fornuis met oven uitstekend gebruikt worden als pizza oven.

Welke elektrische fornuis is het beste?

Om nou echt te zeggen welk product de absolute topper is, is eigenlijk niet te doen. Sommige mensen gaan liever voor een budget optie terwijl andere een zo duur mogelijk product willen aanschaffen. Om deze reden hebben wij verschillende reviews en product specificaties vergeleken om deze top 5 samen te stellen.

Wat zegt de consumenten bond over elektrische fornuizen?

De consumentenbond beste koop elektrische fornuis is afgewogen in onze beoordeling. We hebben op de website gekeken hoe deze producten zijn beoordeeld. Vervolgens hebben wij dit verwerkt in onze eigen conclusie. We hopen dat dit jou helpt om een keuze te maken voor de aanschaf van het product.