Soms wil je genieten van de lekkere smaak van koffie, zonder dat het cafeïne bevat. Dit kan natuurlijk ook. Sommige mensen willen weleens wisselen of in de avond vinden ze het lekker om zo een kopje koffie te drinken. Om te komen tot cafeïnevrije koffie moeten de bonen gedecafeïneerd worden. De cafeïne wordt uit koffie gehaald door een bepaald proces. De koffiebonen worden namelijk geweekt in water waardoord de cafeïne oplost. Nadien volgt de extractie van de cafeïne door middelen van een oplosmiddel. De bonen worden daarna opnieuw geweekt om de aroma’s die verloren zijn gegaan weer te laten opnemen. De meest gebruikte stof om te decafeïneren is dichloormethaan (DCM), een organisch oplosmiddel dat de cafeïne zeer snel bindt.

Cafeïnevrije koffie is niet helemaal cafeïnevrij. Er zit nog wel een beetje cafeïne is, maar je proeft het eigenlijk niet. Cafeïnevrije koffie is ook niet kankerverwekkend. Het gebruikte oplosmiddel (DCM) komt niet in contact komt met de koffiebonen zelf, maar enkel met de waterige oplossing waarin het wordt opgelost. De geweekte bonen worden altijd gespoeld en vervolgens gestoomd. Gedecafeïneerde bonen mogen geen restanten van het oplosmiddel bevatten. De cafeïnevrije bonen worden tenslotte gedroogd en gekoeld met koude lucht en op gebruikelijke wijze gebrand en dan verpakt. Eventuele DCM-restanten verdwijnen wanneer men de koffiebonen gaat branden.

Goed voor de gezondheid?

Zijn deze koffie bonen goed voor je gezondheid? Drie koppen per dag kunnen geen kwaad. Je voelt je tijdelijk iets minder slaperig en kan je beter concentreren. Dit geldt niet voor mensen die jarenlang gewend zijn om sterke koffie te drinken. Ook bij gevoelige personen kan een continue hoge koffieconsumptie zorgen voor gezondheidsproblemen. Daarom zijn mensen met hoge bloeddruk of hartklachten beter voorzichtig met koffie. Voor hen is de cafeïnevrije variant een veiliger alternatief.

Zwangere vrouwen wordt aangeraden weinig koffie te drinken. In de beginfase van je zwangerschap bestaat het risico op een miskraam. Ook als je als vrouw borstvoeding geeft is dit niet zo een goed idee. De cafeïne komt in de moedermelk terecht en kan de baby onrustig maken. Cafeïnevrije koffie kan in deze gevallen zonder probleem. Drink je regelmatig sterke koffie en wil je overstappen? Dan kun je dit in fases doen. De kans bestaat anders dat je ontwenningsverschijnselen gaat tonen, je lichaam is er al sterk gewend aan. Dit kun je vermijden door je dagelijkse dosis cafeïne geleidelijk aan te verminderen. Het voordeel aan cafeïnevrije koffie is dat het nog altijd de heerlijke aroma en smaak van gewone koffie heeft. Je kunt dus nog steeds genieten van hetzelfde drankje.