Iedereen geniet weleens van een kopje verse koffie. Of het nou in de ochtend is, tussendoor of in de avond. Ook zijn er verschillende koffiesmaken op de schappen, om al de koffieliefhebbers tegemoet te komen. Ook kun je koffie onderscheiden in de fijngemalen koffiepoeder, die je snel kunt oplossen en koffiebonen voor je koffie-automaat. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je je koffie goed moet bewaren. Koffie kan namelijk niet tegen lucht en vocht, dit kan ervoor zorgen dat het zijn aroma verliest. Hoe kun je je koffie dus goed bewaren zodat je langer van verse koffie kunt genieten?

Koffie bewaren 

Als je koffie zet heb je natuurlijk het liefst een kopje met een volle smaak. Heb je ooit weleens gemerkt dat het eerste kopje koffie vaak lekkerder proeft dan de kopjes die erna volgen? Ook als je ‘oude’ en verse koffie mengt kan de smaak tegenvallen. Dat kan te maken hebben met de manier waarop je je koffie bewaart. Koffie dat blootgesteld wordt aan externe factoren zoals zuurstof en vocht kan erg snel zijn smaak verliezen.

Als je dit laat gebeuren zul je merken dat je koffie steeds ‘slapper’ blijft smaken. Daarom is het belangrijk om je koffie (bonen) heel goed te bewaren. Hierdoor kun je genieten van het eerste tot en met het laatste kopje koffie en voorkom je smaakverlies.

Effectieve bewaarmethoden

Een belangrijke factor om te overwegen als je smaakverlies van je koffie wil tegengaan, is dat hele koffiebonen langer goed blijven dan koffiepoeder. Verse koffiebonen zijn daarom ook beter. Koffiepoeder moet je namelijk goed afsluiten in de fles. Wil je dus de aroma van je koffiebonen behouden dan is hermetisch afgesloten verpakking belangrijk. De aroma zal dus minder snel ontsnappen uit de verpakking.

Als je denkt aan hermetisch afsluiten kun je ook denken aan een vacuüm of luchtdichte verpakking. Na het brandingsproces moeten de koffiebonen eerst de CO2 afstoten. De gassen moeten ergens kunnen ontsnappen. Nadat de bonen voldoende gas hebben losgelaten zou je ze dus in een vacuüm kunnen verpakken. Wil je het serieus aanpakken neem dan een vacuüm box, waarmee je na elk gebruik je koffiebonen weer opbergt. Je kunt natuurlijk ook een kleine hoeveelheid koffiebonen in een normale bewaarbus stoppen en het restant uit de zak in een vacuüm box bewaren. Doordat een vacuümverpakking helemaal luchtdicht is ontsnappen de aroma’s niet. Hierdoor blijft je koffie langer vers en kun je langer genieten ervan. Het is ook belangrijk dat je de vacuümverpakking alleen gebruikt voor je koffie en niet voor andere producten.