De Indonesische kopi loewak is al een hele tijd de duurste koffie ter wereld. Maar tegenwoordig heeft deze koffie een concurrent erbij afkomstig uit Thailand. Je vraagt je misschien af waarom het de duurste koffie van de wereld is? Dit komt namelijk, omdat de koffie wordt gemaakt van uitwerpselen. Deze uitwerpselen zijn van de civekat ook wel ‘luwak’ genoemd.

Civekatten

Een luwak heeft veel weg van katachtigen. Het heeft een lang lichaam met korte potten en een zwarte vacht. De dieren wonen in tropische regenwouden, bossen en vaak dichtbij landbouwgebieden. Sommige mensen houden het zelf als huisdier. Een civekat is een omnivoer, het eet planten en ook andere diertjes. Het diertje eet het meest fruit, waaronder de koffiebonen dus.

Er zijn speciale boeren die zich richten op het kweken van loewaks. Uit hun uitwerpselen halen ze dus de bonen die niet zijn verteerd. De loewak eet namelijk niet de hele koffieboon op. Er moet daarom ook gezorgd worden voor deze dieren. Dit proces verschilt namelijk ook heel veel dan hoe er normaal koffiebonen worden geoogst. Dit is ook de reden waarom deze koffiebonen heel duur zijn. Er zijn ook andere varianten van deze koffie die op een niet-natuurlijke wijze tot stand zijn gekomen. Die worden namelijk gefermenteerd in het laboratorium.

Koffiebonen gemaakt van uitwerpselen

Kopi luwak/loewak kun je voornamelijk vinden in Java. De civekatten eten de koffiebessen op. Zij worden speciaal geteeld door koffieboeren, zodat het makkelijker is om tussen de uitwerpselen de bessen te zoeken. Sommigen worden in gevangenschap gehouden. Maar zij verteren alleen het vlees van deze bes, de boon blijft dus over. De rest van de bes kun je dus terugvinden in hun uitwerpselen. Door de fermentatie in het maag-darmkanaal van de civetkat, krijgt de boon een bijzondere smaak. De De bonen worden eerst goed gewassen, geroosterd en nadien gemalen. Ook is de smaak van de loewak bonen minder bitter dan normale koffiebonen.  Het proces om van deze bessen koffie te maken is intensief, dat is ook de reden van de hoge prijs. Kopi Loewak kan ook gemaakt worden van wilde civekatten. Dat is nog veel intensiever, want je moet in het bos zelf naar de uitwerpselen zoeken. De prijs hiervan is dan ook veel hoger.

Wil je dus deze koffie proeven? Dan moet je natuurlijk ook bereid zijn de prijs ervoor te betalen. Een kilo kost je al 550euro. Voor ongeveer 30 euro kun je aan 125gram kopen aan deze kopi loewak koffiebonen.