FootprintsKlimaatverandering, duurzame energie, duurzame verpakkingen en CO2-uitstoot zijn kernbegrippen voor de huidige tijd. We moeten er met z’n allen voor zorgen dat de aarde een fijne en schone wereld wordt en blijft. Welke footprint laat jij achter? En nog belangrijker, welke footprint wil je dat er achterblijft voor je kinderen en kleinkinderen?

Duurzame energie in ons dagelijks leven

Energie kunnen we uit diverse bronnen halen, waaronder kernenergie, energie uit kolen, zonne-energie, windenergie, waterkrachtenergie, warmtepompen en biomassa-energie. Duurzame energie staat vandaag de dag gelukkig steeds meer in de belangstelling. Denk hierbij aan duurzame bronnen, zoals de zon, wind en biomassa, ook wel groene energie genoemd. De opwekking van groene energie zorgt voor minder milieuverontreiniging en een verminderde CO2-uitstoot.

Top 10 manieren om je CO2-uitstoot en footprint te verkleinen

Er zijn gelukkig veel manieren om je eigen CO2-uitstoot te beperken en daarmee direct je footprint te verkleinen. Het betekent vaak niet eens dat je met bepaalde gewoontes of leuke dingen hoeft te stoppen. In veel gevallen is ‘minder’ al heel goed, of is er een duurzaam alternatief voor, zonder dat je op kwaliteit van leven inlevert. Sterker nog, met veel maatregelen verbetert de kwaliteit van leven zelfs. We zetten hier de 10 beste tips en manieren om je eigen footprint te verkleinen op een rij:

1. Isoleer je woning

Veel warmte gaat verloren via het dak, de vloer, de ramen en de muren van je woning. Isolatie voorkomt dat en brengt de hoeveelheid energie die je verbruikt, en daarmee de energierekening, op die manier naar beneden. Je hoeft de thermostaat immers niet meer zo hoog te zetten.

2. Investeer in zonne-energie en een warmtepomp

Het duurzaam opwekken van energie is goed voor het milieu en gaat het broeikaseffect tegen. Zonne-energie en warmtepompen zijn daar uitstekende voorbeelden van, vooral omdat ze steeds eenvoudiger en goedkoper verkrijgbaar zijn.

3. Word vegetariër of eet minder vlees

De vleesindustrie verbruikt veel energie. Onder andere vanwege het vervoer van de producten, het verwerken ervan en de plastic verpakkingen die ervoor geproduceerd worden. Door minder vlees te eten, draag je daar minder aan bij.

4. Neem vaker de fiets en overweeg een elektrische auto

Vaker op de fiets stappen en een elektrische auto gebruiken zorgen voor minder uitstoot en belasting van het milieu. Het is daarmee een zeer effectieve manier om in het dagelijks leven je footprint te verkleinen, die bij uitstek in ons fietsland bijzonder goed mogelijk is.

5. Maak minder (verre) vliegreizen

De CO2-uitstoot van vliegtuigen, maar ook van benzine- en dieselauto’s, is aanzienlijk. Door vaker vakantie in eigen land te vieren, ga je die uitstoot tegen.

6. Repareer kapotte spullen

Vaker dan je wellicht denkt, is het mogelijk spullen als elektronische apparatuur te (laten) repareren. Zo voorkom je dat je vaker nieuwe spullen aanschaft – om op die manier de CO2-uitstoot bij de productie daarvan niet verder te stimuleren.

7. Ga verspilling van eten tegen

Door bewuster boodschappen te doen en overgebleven restjes de volgende dag nogmaals op te warmen, voorkom je verspilling. Zo hoef je minder in te kopen en zal je dus ook nog eens geld besparen.

8. Koop meer lokale en seizoensproducten

Door bij de boodschappen vooral te kiezen voor lokale producten, kies je voor producten die niet over lange afstanden (per vliegtuig, boot of vrachtwagen) zijn vervoerd. Bovendien ondersteun je op die manier lokale bedrijven – en daarmee de lokale economie.

9. Kies alternatieven voor plastic verpakkingen

Vandaag de dag zijn er winkels die het meenemen van eigen verpakkingen toelaten. Zo voorkom je het gebruik van veel plastic, die nodig is bij het verpakken van de producten die je aanschaft. Denk daarbij niet aan het inpakken van de boodschappen, maar aan het verpakken van de groenten die je in zakjes mee kunt nemen. Bekijk hier de meest milieuvriendelijke verpakkingen. 

10. Vergelijk energieleveranciers en kies bewust

Om een bewuste keuze te maken tussen energiebronnen is energie vergelijken een goede zet. Het helpt je namelijk inzicht te krijgen in de soorten energie die je van de diverse energiebedrijven mag verwachten. En omdat duurzaam belangrijk is, wil je waarschijnlijk weten wat voor soort energie je krijgt aangeleverd van jouw leverancier. Is dat wel duurzame energie? Als je energie vergelijkt, bepaal je zelf hoe jij leeft en wat jouw footprint is.