Warmtepompen zijn erg populair en dit hebben ze vooral te danken aan hun vele voordelen. Toch zijn er een heleboel mensen die niet weten wat een warmtepomp eigenlijk is en wat dit apparaat precies doet.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat gebruik maakt van arbeid om warmte te verplaatsen. Makkelijker gezegd zorgt de warmtepomp ervoor dat je woning of andere ruimte verwarmd wordt, door warmte uit de omgeving (bodem, water en/of lucht) te trekken. Hiervoor wordt hetzelfde principe van een ijskast of airco gebruikt, alleen in de omgekeerde richting. Waar de ijskast en airco warme lucht onttrekken, zorgt de warmtepomp juist ervoor dat er warme lucht aan de ruimte wordt afgegeven.

Met de juiste aanpassingen kan een warmtepomp ook heel goed gebruikt worden voor het verwarmen van water en of het zwembad. Daar heb je dan de dure boiler mee vervangen.

Verschil

Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Wat is dan het verschil met een traditionele elektrische verwarmingsinstallatie, zul je denken? Traditionele verwarmingsapparaten hebben de electriciteit nodig om het (middels weerstand) om te zetten naar warmte. Een warmtepomp maakt zelf geen warmte, maar ontrekt dit aan de omgeving. Elektriciteit is bij een warmtepomp alleen nodig om de warme lucht op een hogere temperatuur te krijgen. Dit zorgt ervoor dat een warmtepomp veel efficienter is als het aankomt op energieverbruik.

Het voordelige aan een warmtepomp is, dat je het ook goed kan gebruiken in de zomer. Dan werkt het net omgekeerd: warmte wordt uit de woning onttrokken, zodat het binnen koel blijft.

Tot slot

Voor efficiente en multifunctionele verwarming van je woning of zwembad tijdens die koude winterperiode raden we dus aan om zo snel als mogelijk een warmtepomp in huis te halen. Daar geniet je zowel in de winter als in de zomer van.

 

Bronnen:

https://www.cvtotaal.nl/duurzaam/warmtepompen/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Warmtepomp

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/vraag-en-antwoord/krijg-ik-subsidie-voor-een-warmtepomp