Snel en veilig internetten, dat willen we allemaal. Daarom geven we je in dit artikel 10 internet tips om sneller en veiliger te surfen. We beginnen met 5 snelheidstips, gevolgd door 5 veiligheidstips.

  1. Sneller internetabonnement

Merk je dat je internet af en toe hapert of traag is? Dan biedt een sneller internetabonnement uitkomst. Hiervoor kun je het beste internet vergelijken, zodat je het snelste abonnement aan de beste prijs vindt.

Had je in het verleden overigens geen last van dit trage internet? We verbinden over het algemeen steeds meer apparaten, hetgeen invloed heeft op de snelheid. Dit kan dus de oorzaak zijn dat het internet trager is geworden, of dat het lijkt alsof het trager is geworden.

  • Glasvezel

Glasvezel is de toekomst voor het internet, zowel downloaden als uploaden kan hiermee razendsnel. Helaas is het nog niet op ieder adres beschikbaar. Je kunt hier een glasvezel check uitvoeren om te controleren of het bij jou aangesloten kan worden.

  • Wifi-versterkers

Bij het grootste deel van de huishoudens staat de router in de meterkast. Vaak is dit geen probleem, maar als je ver van de router af bent dan kan het zijn dat je internet vertraagd. Dit komt omdat signaal verloren kan gaan als deze door dikke muren en plafonds heen moet. Door wifi-versterkers in huis te plaatsen los je dit probleem op.

  • Router verplaatsen

Wil je geen wifi-versterkers plaatsen, dan kan het ook helpen om je router te verplaatsen. Zet deze zo dicht mogelijk bij het punt waar internet het huis binnenkomt. Een lange kabel in huis kan namelijk zorgen voor signaalverlies.

Ook de hoogte van de plaatsing speelt een rol. Het kan helpen om de router boven heuphoogte te plaatsen, omdat je hiermee verstoring door veel objecten vermijdt (denk aan banken en tafels). Let op, houd de router uit de buurt van LED-lampen, babyfoons en magnetron, want ook deze kunnen zorgen voor verstoring van het signaal.

  • Frequentie router veranderen

Alle routers werken volgens bepaalde instellingen en op een bepaalde standaardfrequentie (2,4GHz-frequentie). Als veel apparaten in je omgeving op deze frequentie zitten dan kunnen ze elkaars signalen neutraliseren, hetgeen niet bevorderlijk is voor de snelheid van je internet.

Heb je last van traag internet, kijk dan of je de instellingen kunt wijzigen en de frequentie kan aanpassen naar 5GHz. Dit kan via het configuratiescherm van je router. In de handleiding van je router staat als het goed is beschreven hoe je via je browser in kan loggen op dit configuratiescherm. Je kunt ook de website van je internetprovider raadplegen.

  • Wifi beveiligen met sterk wachtwoord

We zijn nu bij de veiligheidstips aanbeland en starten met een overgangstip die zowel invloed heeft op veilig als snel surfen. Dat is het beveiligen van de wifi met een sterk wachtwoord.

Kunnen anderen namelijk ongewenst inloggen via jouw wifi, dan maken ze gebruik van jouw bandbreedte (invloed op snelheid) en kunnen ze met de nodige technische kennis je bestanden en gegevens hacken. Ook kunnen ze via jouw netwerk illegale online praktijken uitvoeren.

Kortom, zorg voor een sterk wachtwoord van minimaal 12 tekens, met daarin gecombineerde hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Vermijd een wachtwoord met persoonlijke informatie of kenmerken.

  • Antivirusprogramma inschakelen

Met een antivirusprogramma weer je je tegen hackers en andere cyberaanvallen. Er is zowel gratis als betaalde software op de markt, waarbij de betaalde over het algemeen een stuk veiliger is. Lees ons artikel de 10 beste virusscanners om te kijken welke software het beste bij je past.

  • Wachtwoordmanager gebruiken

Om nog even terug te komen op de wachtwoorden: een sterk wachtwoord is voor iedere login op het internet belangrijk. Je wilt immers voorkomen dat anderen bij je gegevens kunnen. Gebruik per login een ander wachtwoord en houd de tips onder punt 6 aan voor het creëren van een sterk wachtwoord.

Vind je het lastig om alle verschillende wachtwoorden te onthouden? Dan kun je een (betaalde) wachtwoordmanager gebruiken. Hier kun je de wachtwoorden opslaan, waardoor je alleen de inloggegevens van het programma hoeft te onthouden.

  • Installeer software-updates

Producenten van besturingssystemen, browsers en andere programma’s proberen hackers altijd een stapje voor te zijn. Om beveiligingslekken te verhelpen brengen ze regelmatig software-updates uit. Voor optimale beveiliging is het belangrijk deze software-updates steeds te installeren, mits ze natuurlijk van een betrouwbare producent afkomen.

  1. Installeer een VPN

Met een VPN-verbinding zorg je ervoor dat je veilig en anoniem kunt surfen. Dit is vooral aan te raden als je via openbare wifi-netwerken surft, maar kan ook uitkomst bieden als je buitenlandse streamingsdiensten wilt gebruiken. Je maakt hierbij namelijk connectie met een externe server (in binnen- of buitenland), waardoor al je internetverkeer via een beveiligde tunnel gaat.

Tot slot, veilig en snel surfen

We hopen dat je met deze tips sneller en veiliger kunt internetten. Tot slot, gebruik altijd je gezonde verstand wanneer je gaat downloaden en check of de URL beveiligd is middels het hangslotje in de URL-balk. Veel internetplezier!