Ben jij in het bezit van een volautomaat? Dan geniet je elke dag van een heerlijk en vers kopje koffie. Een volautomaat moet je natuurlijk ook goed onderhouden. Zo kun je van de kwaliteit van je koffie blijven genieten en defecten aan je apparaat voorkomen. Er zijn verschillende soorten koffiebonen waarvan je kunt genieten. Er zijn twee koffiebonen die het bekendst zijn; namelijk de Robusta en de Arabica.  Arabica bonen hebben een wat zoetere en zachtere smaak, Robusta bonen hebben een sterke, harde smaak. Robusta bonen bevatten twee keer zoveel cafeïne als Arabica bonen.  Arabica bonen zijn kwalitatief het beste. Ook bevatten deze bonen minder vet waardoor je minder kans hebt op verstoppingen in je volautomaat.

Voor een gewone kop filterkoffie gebruik je het liefst een licht gebrande koffieboon. Een donker gebrande koffieboon zorgt ervoor dat je koffie te snel bitter smaakt. Voor het maken van een espresso kun je ook een licht gebrande tot mild gebrande koffieboon gebruiken. Hoe donker de koffieboon is, hoe sterker de smaak wordt.

De beste koffiebonen voor jouw volautomaat

Robusta bonen hebben een vettig laagje aan de buitenkant. Dit heeft een nadelig effect op de werking van het binnenwerk van jouw volautomaat. Je zult de machine dan ook vaker moeten reinigen. Daarnaast zit er een verschil tussen standaard koffiebonen uit de supermarkt en bonen uit een speciaalzaak. De standaard bonen zijn minder zorgvuldig samengesteld. Er kunnen harde boontjes tussen zitten, die als je de koffiebonen gaat malen verstoppingen veroorzaken. Arabica koffiebonen zijn van nature rijker aan olie en smaakstoffen dan Robusta koffiebonen. Met Arabicabonen maak je normaal gesproken een zachtere en aromatischere espresso. De kwaliteitsverschillen in Arabica koffiebonen onderling zijn echter zeer groot. Ditzelfde geldt trouwens ook voor de Robustabonen.

Versheid van koffie is enorm belangrijk, omdat een deel van de smaak verloren gaat als je het te lang laat staan. Die afname begint al na enkele weken. Dit geldt voor zowel koffiebonen als gemalen koffie. Koffie wordt snel oud door licht en vocht. Daarom moet je het dus op een donkere en koele plek bewaren. Ontdek welke koffiebonen je zelf het lekkerst vindt smaken. Koop bijvoorbeeld een koffieproefpakket. Deze bevat verschillende smaken koffie, op die manier kun je erachter komen welke jij het lekkers vindt.

Alle koffiebonen verschillen van elkaar en hebben dus ook verschillende groottes. Het is belangrijk dat je je volautomaat dus blijft onderhouden. Maak het regelmatig schoon. Als je merkt dat het minder goed werk dan voorheen, laat het even nakijken. Doe dit vooral als je elke dag gebruik maak van je apparaat.