Als je een tweedehands auto koopt, loop je net wat meer risico dan wanneer je voor een nieuwe auto gaat. Ook een tweedehands auto kost geld, dus jij wil natuurlijk waar voor je geld. Met deze tips koop je de beste occasion die je voor je geld kunt krijgen.

Begin op tijd met oriënteren

Veel mensen beginnen pas met het zoeken naar een nieuwe auto als het eigenlijk al te laat is. Bijvoorbeeld omdat je huidige auto wordt afgekeurd tijdens de APK en je wel vervoer nodig hebt. Hierdoor breng je jezelf in een minder goede onderhandelingspositie en moet je per direct op zoek naar een alternatief. Het valt aan te raden om al wat eerder een andere auto uit te zoeken. Zo kun je je oriënteren op verschillende modellen en bouwjaren en goed onderzoek doen naar de zwakke en sterke punten van de auto’s die je op het oog hebt. Op deze manier kun je ook een betere inschatting maken van de maandelijkse kosten die komen kijken bij het rijden in de auto, zoals het verbruik en de kosten voor de autoverzekering.

Particulier of garage?

Vaak is het een stuk voordeliger als je een auto koopt van een particulier. Deze is er namelijk niet op uit om maximale winst te maken, maar wilt vaak van de auto af omdat hij of zij een andere auto gekocht heeft. Ook heeft een particulier geen verdere kosten voor een pand, personeel, garantie en dergelijke. Hierdoor ben je over het algemeen honderden tot zelfs duizenden euro’s goedkoper uit dan bij een garage of dealer. Een bijkomend voordeel is dat je direct de eigenaar van de auto ontmoet. Hierdoor kun je een goede inschatting maken over hoe er met de auto is omgesprongen. Het voordeel van het kopen bij een garage is dat je vaak garantie krijgt. Ook als je voor het gemak je auto in wilt ruilen, kan je dit alleen bij de dealer of garage doen. Je krijgt vaak wel meer voor je auto als je deze zelf verkoopt.

Kijk eens naar een groter model

Kleine auto’s zijn erg populair in Nederland omdat ze zo goedkoop zijn in autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud en zuinig rijden. Tweedehands bieden kleine modellen echter een stuk minder waar voor hun geld, omdat de prijs nog erg hoog ligt. Ook is de bouwkwaliteit een stuk minder dan dat van grotere modellen. Na een paar jaar ga je dit merken. Het kan dus verstandig zijn om uit te rekenen hoeveel meer een grotere auto je nu werkelijk gaat kosten. Je betaalt misschien een paar tientjes meer aan wegenbelasting, maar als de aankoop een paar duizend euro goedkoper is of je veel minder onderhoud nodig hebt, kan dit een veel betere aankoop zijn. Ook is het de vraag hoe lang er nog kleine auto’s geproduceerd gaan worden, dankzij steeds strengere Europese regelgeving op het gebied van veiligheid en duurzaamheid.