Elektrische fietsen zijn enorm in opkomst. Steeds meer mensen zijn overtuigd door het gemak en comfort van een elektrische fiets ten op zichtte van een gewone fiets. Wie zich verdiept in elektrische fietsen zal zien dat het aanbod enorm groot is. Er zijn veel merken met evenveel verschillende modellen in diverse prijsklassen. Het is daarom goed om je van tevoren goed in te lezen in de verschillende uitvoeringen en eigenschappen.

Wat is de beste elektrische fiets voor mij?

Op de vraag wat de beste elektrische fiets is valt niet eenvoudig een antwoord te geven. Natuurlijk wil iedereen de beste fiets tegen de beste prijs. De beste elektrische fiets is de fiets die niet alleen het beste bij jouw portemonnee past, maar vooral bij jouw wensen en eisen. Op basis daarvan kan je bepalen welke elektrische fiets het beste bij jouw past. Vaak is men geneigd middenmotoren het beste te vinden. Maar is dat wel zo?

We kennen in Nederland voornamelijk twee soorten elektrische fietsen: het type uitgerust met voorwiel- of middenmotor. Een voorwielmotor wordt aangedreven door een motor in de naaf van het voorwiel. Een middenmotor, de naam zegt het al, is gemonteerd in het midden van de fiets.

Voorwielmotoren zijn zeer geschikt voor fietsers die recreatief gebruik maken van hun fiets. Fietstochten van meer dan 50 kilometer zijn geen enkel probleem. Woon-werk verkeer en boodschappen doen: prima te doen op een voorwielmotor. Elektrische fietsen met voorwielmotor zijn stil in gebruik en licht in gewicht. Wie op zoek is naar een fiets voor dagelijks gebruik vindt in een voorwielmotor de beste elektrische fiets.

Maar wat maakt de middenmotor dan voor zoveel fietsers de beste elektrische fiets? Een middenmotor bevat over verfijnde rijeigenschappen ten opzichte van een voorwielmotor. Een middenmotor wordt aangedreven op de trapas, net als bij een gewone fiets. Het voelt hierdoor aan als een vertrouwde gewone fiets, maar dan met trapondersteuning. Ook is de stabiliteit van een middenmotor beter: de gewichtsverdeling is beter dan bij een voorwielmotor. Met name minder validen en senioren hebben aan een middenmotor een betere elektrische fiets in handen.

De best geteste elektrische fietsen
Wil je een elektrische fiets kopen? Oriënteer je dan vooraf goed! Eén van de eerste stappen die je onderneemt in je zoektocht is het doornemen van elektrische fiets testen. Hierin staan niet alleen de beste elektrische fietsen vermeld. De beste elektrische fietsen worden o.a. getest door de ANWB, Fietsersbond en het AD.  In deze elektrische fiets testen speelt niet alleen de prijs een rol, maar wordt vooral gekeken naar het fietscomfort, de specificaties en de actieradius. Elektrische fietsen van Stella Fietsen worden in deze testen vaak goed getest.

De beste elektrische fiets koop je bij de specialist

Tot slot adviseren we om een elektrische fietsspecialist te bezoeken voordat je een elektrische fiets aanschaft. Bij een elektrische fietsspecialist kan je vrijblijvend proeffietsen en alle modellen uitproberen. Zo leer je alle onderlinge verschillen kennen. Samen met het advies van de specialist kom je tot voldoende kennis om de beste elektrische fiets te kiezen!