In de zomer kan het flink warm worden in je huis. Als je geen vaste airconditioning in je huis wilt laten plaatsen kan een mobiele airco een uitkomst zijn. Mobiele airco’s zijn relatief goedkoop en het grote voordeel is dat ze verplaatsbaar zijn. Als je overdag een koele woonkamer wilt hebben gebruik je de mobiele airco beneden. ‘s Nachts lekker koel slapen? Je zet je mobiele airco net zo makkelijk boven neer. Denk jij eraan om een mobiele airco aan te schaffen? Dit is waar je op moet letten. 

Hoe werken mobiele airco’s?

Laten we eerst eens bekijken hoe een mobiele airco werkt. Alle warme lucht in de ruimte wordt door een ventilator aangezogen. Deze lucht wordt naar een warmtewisselaar gestuurd. De warmtewisselaar maakt met behulp van een koelmiddel de lucht koud. Het koelmiddel absorbeert namelijk de warme lucht. Daarna wordt de koele lucht de ruimte ingeblazen en kun je genieten van een koelere kamer. 

De afvoer van een mobiele airco

Koop je een mobiele airco dan moet je er rekening mee houden dat deze een afvoer nodig heeft. Dit is anders dan bij een vaste airco die geen afvoer nodig heeft. Voor de afvoer gebruik je meestal een deur of een open raam. Hierdoor stroomt er wel weer warme lucht naar binnen. Zorg dus dat je alleen ruimte maakt voor de afvoer en niet het hele raam open zet om de toevoer van warme lucht te minimaliseren. Sommige mobiele airco’s beschikken over een speciale kit om zo min mogelijk warme lucht binnen te laten. Is dit niet het geval? Dan kun je ook kiezen voor raamafdichting om te zorgen dat er geen warme lucht naar binnen komt.

Mobiele airco’s met twee slangen

Er zijn ook mobiele airco’s op de markt met twee afvoerslangen. Dit type wordt ook wel dual hose portable airconditioner genoemd. Eén slang dient voor de invoer van lucht van buiten en de andere slang voor het afvoeren van de warme lucht naar buiten. Zo’n airco met twee slangen kan efficiënter werken, maar dit type mobiele airco is moeilijker te vinden omdat veel mensen een slang al een nadeel vinden. Om deze reden durven veel fabrikanten het niet aan om dit type mobiele airco in grote hoeveelheden te produceren. 

Begin zo vroeg mogelijk met koelen

Mobiele airco’s zijn er goed in om de temperatuur in de kamer stabiel te houden. Aangezien een mobiele airco niet veel vermogen heeft is het moeilijker om een veel te warme kamer snel koud te maken. Zorg er daarom dus voor dat je de kamer op de eerste plaats zo koel mogelijk houdt door bijvoorbeeld de gordijnen dicht te doen. Zodra je merkt dat de temperatuur begint op te lopen, maar het nog niet te warm is zet je de mobiele airco aan. De mobiele airco zorgt er dan voor dat de temperatuur op peil blijft.

Let op het koelvermogen

Als je een Mobiele Airco gaat kopen voor gebruik in specifieke ruimtes zoals de slaapkamer of de woonkamer, kijk dan goed of de airco genoeg vermogen heeft om de ruimte te koelen. Bij een kamer die erg groot is, niet goed geïsoleerd is of veel ramen heeft heb je al snel meer vermogen nodig. Kijk hoeveel kubieke meter de mobiele airco kan koelen. Het vermogen wordt vaak uitgedrukt in Watt of BTU. Per kubieke meter heb je ongeveer 30 tot 50 watt nodig. Dit staat gelijk aan 150 BTU. 

Het geluidsniveau 

Let ook op het geluidsniveau van de mobiele airco. Meestal maakt een mobiele airco meer geluid dan een vast airco. Koop je een mobiele airco om koel te kunnen slapen dan is het verstandig om te kiezen voor een airco met een laag geluidsniveau. Over het algemeen zijn deze modellen wat duurder dan de goedkoopste modellen. Een stille mobiele airco produceert niet meer na 60 decibel. 

Verschillende programma’s

Er zijn veel mobiele airco’s op de markt met allerlei programma’s en functies. Denk van te voren na welke functies je belangrijk vindt. De meest voorkomende functies van een mobiele airco zijn: koelen, ventileren, verwarmen, lucht ontvochtigen. Let op of je de temperatuur kunt instellen. Dat is makkelijk en kan veel stroom schelen. Sommige airco’s beschikken over een timerfunctie. Hiermee zet de mobiele airco zichzelf ‘s nachts uit of aan in de ochtend.

Energieverbruik

Een mobiele airco vraagt veel stroom. Let daarom op de energiezuinigheid van het apparaat. Het is verplicht om het energieverbruik te vermelden via een energielabel op het apparaat.