Auto’s zijn meer dan alleen transportmiddelen; ze zijn een verlengstuk van onze persoonlijkheid. Wat is een betere manier om je persoonlijkheid te tonen dan door je auto te customizen? Car wrapping biedt hier de perfecte oplossing voor. Maar wat houdt het precies in? Lees in dit artikel alles over car wrapping, de verschillende soorten car wrapping en de voordelen ervan.

Wat en waarom car wrapping?

Car wrapping is het proces waarbij dunne, zelfklevende folies worden aangebracht op het oppervlak van een auto. Het doel kan zijn om het uiterlijk te veranderen, de auto te beschermen of beide. Er zijn meerdere voordelen van car wrapping, onder andere de bescherming van de lak van de auto. De folie beschermt de originele lak tegen krassen, steenslag en zonlicht. Het is gedaan met saaie, grijze, witte of zwarte auto’s. Met car wrapping geef je je auto een geheel nieuwe look zonder te spuiten. De originele lak blijft behouden, wat goed is voor de doorverkoopwaarde. Je oude auto ziet daarom nog als een nieuwe auto uit.

Er zijn ook nadelen van car wrapping. Niet alle wrap folies zijn van dezelfde kwaliteit. Kijk daarom vooral uit als je zelf de auto wilt wrappen. Let op de kwaliteit folie, anders kan het heel snel goedkoop uitzien, of houdt de folie niet erg lang. Toch liever een professional de auto laten wrappen? Lees hier meer. Hoewel car wrapping goedkoper is dan spuiten, kan het nog steeds prijzig zijn. Dit is ook een nadeel voor velen die wel interesse hebben om de auto te customizen.

car wrapping

Kosten en overwegingen

Mocht je alsnog bedenken om de auto zelf te wrappen, zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Je vraagt je misschien af hoeveel wrap folie er nodig is voor de auto. Dit hangt af van de grootte van je auto en het deel van de auto dat je wilt wrappen. Gemiddeld heeft een standaardauto ongeveer 15 tot 25 meter folie nodig. Wrap folie is relatief gezien goedkoper dan een nieuwe lak, maar de kosten kunnen variëren afhankelijk van de kwaliteit en het type folie dat je kiest. De kosten variëren tussen €500 voor kleine auto’s en kunnen oplopen tot €3000 of meer voor grotere auto’s of speciale folies.

Zelf wrappen of laten wrappen?

Of je nou een private leaseauto, koop- of huurauto hebt, een auto straalt altijd karakter uit. Zoals gezegd heb je de optie om de auto zelf te wrappen, of het aan een professional over te laten. Terwijl sommige doe-het-zelvers ervoor kiezen om hun auto zelf te wrappen, vereist het een zekere vaardigheid. Als het niet goed gedaan wordt, kunnen er luchtbellen of rimpels ontstaan. Overweeg je ervaring en de kwaliteit die je wilt voordat je beslist. Je kunt hier ook vaak kiezen voor een unieke custom car wrap.

Typen wrap folies

Er zijn verschillende soorten en finishes beschikbaar in de markt:

Glossy: geeft een glanzend, helder uiterlijk vergelijkbaar met een nieuwe lakjob.

Satijn: een mix tussen mat en glanzend, het geeft een zijdeachtige finish.

Carbon: geeft de auto een carbonvezel uiterlijk, wat een sportieve touch toevoegt.

Folie met een print: hiermee kun je elk gewenst ontwerp of patroon op je auto hebben.

Matte wrap: geeft de auto een vlakke, niet-reflecterende finish.

Kortom, car wrapping is een effectieve manier om het uiterlijk van je auto te veranderen, terwijl je tegelijkertijd de originele lak beschermt. Of je nu gaat voor een stijlvolle matte finish, een opvallende print, of gewoon je auto wilt beschermen, car wrapping biedt tal van mogelijkheden. Denk goed na over je keuzes en overweeg of je het zelf wilt doen of het beter aan professionals overlaat. Eén ding is zeker, je auto zal er fantastisch uitzien!