Als je start met een nieuwe baan bespreek je vaak eerst je arbeidsvoorwaarden met je nieuwe werkgever, voordat je het contract ondertekent. De hoogte van jouw salaris is daar ook onderdeel van, hoewel deze per persoon veel kan verschillen. Om te kunnen vergelijken of jouw salaris met oog op de werkzaamheden die jij gaat verrichten voldoende is, kan het praktisch zijn om te bekijken hoeveel salaris er gemiddeld wordt verdiend per maand in Nederland, want hoeveel is dat eigenlijk?

Elk jaar wordt op 1 januari en 1 juli het wettelijk minimumloon vastgesteld. Dit is het loon dat je minimaal moet ontvangen als je werkt. Het minimumloon beschermt je dan ook tegen onderbetaling. De hoogte van je salaris is verder afhankelijk van je cao en de trede waarin je wordt ingedeeld. Die inschaling hangt weer af van je ervaring, leeftijd en opleidingsniveau. Ook kunnen er eventuele toeslagen gelden, waardoor jouw maandsalaris nog enigszins beïnvloed kan worden. Al met al voorzien deze factoren men van het maandsalaris, dat dus per persoon aanzienlijk kan verschillen.

Kijk en vergelijk

Wanneer de arbeidsvoorwaarden met je doorgenomen zijn, kun je jouw contract ondertekenen. Meestal zijn er afspraken over je salaris in de cao vastgelegd, maar dat betekent niet dat er helemaal geen onderhandelingsruimte is, hoewel het wel kaders aangeeft. Kijk dus eerst of er een cao van toepassing is, want in de cao kun je zien welke salarisschaal bij jouw functie hoort. Ook is het praktisch om te kijken naar jouw omgeving en kun je je salaris vergelijken, want wat verdienen de mensen om je heen zoal?

Gemiddelde maandsalaris Nederland

Een werknemer in Nederland verdient gemiddeld €2792 bruto per maand. Salarissen variëren hierbij van €2357 tot €3215, afhankelijk van de eerder benoemde factoren, zoals je cao, de trede waarin je wordt ingedeeld, je ervaring, leeftijd en opleidingsniveau. Zo levert een universitair opleidingsniveau als startsalaris €1915 per maand op, verdien je met een HBO opleiding maandelijks €1835 en resulteert een MBO opleiding in een salaris van €1775. Daarnaast speelt, geloof het of niet, ook je werklocatie een rol bij het salaris dat je maandelijks ontvangt. Zo wordt er in Utrecht meer verdiend dan in welke andere provincie dan ook, gemiddeld namelijk  €2030 per maand en ligt het het loon het laagst in Groningen, waar dit bedrag op  €1285 per persoon per maand ligt.

Salarisverhoging? Bekijk de mogelijkheden

Verdien je naar eigen inzien relatief weinig? Afhankelijk van je contract kun je een salarisverhoging krijgen in een loonronde, bij een periodieke loonsverhoging of door er zelf over te onderhandelen. Meestal heb je recht op een periodieke salarisverhoging, maar zonder cao is een werkgever het bijvoorbeeld niet verplicht om een jaarlijkse salarisverhoging te geven. Vaak hangt een verhoging dan vooral samen met goed functioneren, waarin je voor kunt leggen wat je waard bent en kun je motiveren waarom een salarisverhoging voor jou nu zo op zijn plaats zou zijn!