We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat de stroom uitviel. Het ene moment is er niks aan de hand, en een seconde later zijn alle apparaten en het licht uitgevallen. Nu is dit in de meeste gevallen geen groot probleem, maar toch kan het erg vervelend zijn. Daarnaast loop je het risico dat er een apparaat stuk is gegaan omdat deze overbelast is, en dit krijg je niet altijd vergoed door de verzekering. Je moet er dan ook voor zorgen dat je het risico op het uitvallen van de stroom verlaagd. Dit kun je op een aantal verschillende manieren doen. Wij vertellen wat deze manieren zijn, maar benoemen eerst een paar verschillende oorzaken van een stroomstoring.

De oorzaken van stroomuitval

Een stroomstoring kan verschillende oorzaken hebben. Het is dus altijd belangrijk om er eerst achter te komen wat deze oorzaak is, voordat je het probeert op te lossen. Het kan zijn dat er een storing is in de hele regio, meestal is er dan iets mis met bijvoorbeeld de kabels van hoogspanningsmasten. Hier kun je zelf dan ook niets aan doen. Ook is het mogelijk dat er alleen een stroomstoring is bij jou thuis, dit kan een aantal oorzaken hebben:

  • Overbelasting
  • Kortsluiting
  • Doorgebrande draad
  • losgeraakte draad
  • Gesprongen zekering

Hoe verklein je de kans op een stroomstoring

Een stroomstoring kan dus verschillende oorzaken hebben, maar hoe verklein je nu de kans dat de stroom uitvalt? Meestal valt de stroom uit doordat er teveel apparaten, te veel stroom gebruiken. Helemaal doordat veel mensen nu thuis een laadpaal hebben zul je goed op moeten letten. Zorg er daarom altijd voor dat je laadpaal is uitgerust met Dynamic Load Balancing. Dit zorgt ervoor dat je stroomnetwerk niet overbelast wordt, heb je meer advies over laadpalen nodig, kijk dan eens op de website groenopladen.nl. Zorg er daarnaast voor dat de apparaten die je koopt altijd voldoen aan de juiste kwaliteitskeurmerken, deze zijn uitvoerig getest. Daarnaast is het verstandig om regelmatig de stoppen, kabels en leidingen vanaf de meterkast te laten controleren. Als deze oud zijn, is de kans op een stroomstoring namelijk een stuk groter.

Gelukkig is het redelijk eenvoudig om de kans op een stroomstoring te voorkomen, we hopen dat je iets met deze tips kunt! Het zou namelijk zonde zijn als je apparaten stuk gaan, terwijl dit makkelijk voorkomen had kunnen worden.