De Coronacrisis hakt er flink in bij veel ondernemers. Door de lock downs ligt de handel behoorlijk stil en moeten bedrijven creatief zijn om bestaande klanten tevreden te houden en nieuwe klanten te werven. Heeft het eigenlijk wel zin om op dit moment aan B2B leadgeneratie te doen? Moeten we niet gewoon stil zitten terwijl we door Covid-19 geschoren worden? Bedrijven nemen nu toch geen ingrijpende zakelijke beslissingen en de concurrentie doet ook bijna niks. Fout! Juist nu moet je flink investeren in communicatie en lead generatie. Het is bewezen dat het loont om tegen de trend in op zoek te gaan naar nieuwe zakelijke kansen en new business opportunities aan te boren. Zo bouw je namelijk een voorsprong op de concurrentie die je verzilverd als de economie weer op toeren komt. We leggen het uit.

Anticyclisch communiceren

Grote bedrijven als Apple, Philips en Unilever weten het allang: als de economie daalt verhogen zij de reclamebudgetten. Het straalt kracht en betrouwbaarheid uit als een bedrijf tijdens een crisis doorgaat met het werven van klanten. Business as usual. Het mooie is dat veel concurrenten communicatie en werving even op een laag pitje zetten. Dat merk je ook tijdens de huidige Coronacrisis. Dus elke activiteit die je nu als bedrijf ontplooit qua lead generatie valt extra op omdat je een van de weinigen bent die het doet. Als er straks weer volop zaken gedaan kunnen worden zitten de bedrijven die actief zijn gebleven tijdens de Coronacrisis tussen de oren.

DE en WWll

Een bekend verhaal is dat van Douwe Egberts tijdens de tweede wereldoorlog. Er was toen geen koffie te krijgen in Nederland. Alleen als je heel veel mazzel en de juiste connecties op de zwarte markt had kon je sporadisch surrogaatkoffie krijgen. Niet te drinken, maar ja er was niks anders. Douwe Egberts bleef echter tussen ’40-’45 adverteren met ‘Douwe Egberts Koffie, Lekkere Koffie’. Het resultaat was dat deze slogan in het collectieve geheugen werd geprent. Dus toen de oorlog voorbij was en er wel weer koffie te krijgen was kozen Nederlanders massaal voor Douwe Egberts. Mede door deze anticyclisch communicatiestrategie is DE een van de grootste koffiebranders ter wereld geworden.

Nu zaaien…

Anticyclisch communiceren is overigens niet een quick win. Niemand weet precies wanneer we weer terug naar normaal gaan en wat het nieuwe normaal gaat inhouden. Het is een langetermijnstrategie die op een gegeven moment zijn vruchten af zal werpen. Absoluut de moeite waard om het met je B2B marketingbureau te bespreken.