Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe woning, dan is het erg belangrijk dat de woning bij jou past. Je gaat er veel tijd doorbrengen dus het is belangrijk dat je op je gemakt bent in je woning. Om van een huis een thuis te maken, moet je dus een woning vinden die bij jou past. In dit artikel geven we tips waarmee jij sneller de perfect passende huurwoning kan vinden.

Er zijn natuurlijk veel soorten huurhuizen. Van twee-onder-een-kap woningen tot studio’s en alles daar tussenin. De eerste stap om een perfecte huurwoning te vinden is het bedenken naar wat voor soort woning je op zoek bent. Neem je genoeg met een kleine studio, of wil je liever een grotere woning met meerdere kamers? Hoeveel ruimte denk je nodig te hebben?
Het is belangrijk om prioriteiten te stellen. Als je prioriteiten hebt gesteld, dan wordt het bepalen van je budget ook makkelijker. Het opstellen van een budget voor jezelf is erg belangrijk omdat huur een grote uitgave is die je iedere maand weer moet doen. Als je denkt ‘ach, deze huur is maar 50 euro hoger dan mijn budget,’ dan is dat op jaarbasis 600 euro meer dan je budget. Het is ook belangrijk om te bepalen in wat voor wijk of je graag zou willen wonen als je al weet in welke stad je op zoek gaat. Dit zorgt ervoor dat je gericht kan zoeken naar woningen in een bepaald gebied.

Als je je lijstje met eisen en prioriteiten hebt opgesteld en weet wat je budget is, zorg dan dat je jezelf inschrijft op meerdere woningbouwsites. Vaak hebben deze een wachtlijst en bij hoe meer websites je staat ingeschreven, hoe groter de kans is dat je op één van de websites sneller bovenaan de wachtlijst komt. Ook hebben verschillende woningbouwwebsites verschillende woningen in verschillende wijken dus bij hoe meer sites je staat ingeschreven, hoe groter de kans is dat je snel een geschikte woning vindt omdat je toegang hebt tot een grote aanbod. Leg nooit je eieren in één mandje!

Als je voor jezelf duidelijk hebt in wat voor soort woning je wil wonen en wat je budget is, dan kun je gaan denken aan de contractduur. Sommige huurwoningen zijn maar voor bepaalde tijd beschikbaar en dan weet je bij het tekenen van het contract al dat je over 6 maanden of een jaar op zoek moet naar een nieuwe woning. Sommige mensen prefereren een woning
met een contract voor onbepaalde tijd over een contract met al een einddatum, omdat je dan al snel weer het circus van verhuizen in moet gaan. Maar dit is natuurlijk een persoonlijke keuze en misschien vindt jij het geen probleem om maar 1 jaar in een woning te wonen, wetend dat er een vaste einddatum is. Dit is weer een persoonlijke keuze die je moet maken voor jezelf.

Het huurcontract

Nog een tip over het huurcontract: zorg dat je weet wat erin staat. Vaak staan in een huurcontract de rechten van de huurder en waar deze wel en niet verantwoordelijk voor is. Zorg dat je, voordat je het huurcontract ondertekent, begrijpt wat jouw rechten zijn als huurder en wat voor taken en onderhoud voor jou zijn en welke voor de kosten van de verhuurder zijn. Lees het gehele contract goed door en schakel eventueel hulp in als je
bepaalde delen niet snapt. Dit voorkomt discussies met de verhuurder als het contract eenmaal getekend is. Let ook bij de oplevering van de woning op dat alles aanwezig is wat in het contract staat en dat de woning in goede staat is.

Een groot verschil tussen huurwoningen is of ze gestoffeerd en gemeubileerd worden opgeleverd of niet. Als er in een woning al een paar grote huishoudelijke apparaten staan zoals een wasmachine en droger en complete keuken met apparaten en er ook al meubelen in staan, dan scheelt dit veel geld. Veel van dit soort items zoals een bed en gordijnen vallen vaak duurder uit dan verwacht. Als je zelf nog een heel interieur moet aanschaffen nadat je de eerste maand huur en een borgsom hebt betaald, dan ben je een stuk duurder uit dan als je een woning hebt gevonden die al gestoffeerd en gemeubileerd is.