Duurzaamheid wordt steeds populairder. Iedereen probeert langzamerhand een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Het kan zijn dat je vaker loopt of de fiets pakt dan met de auto ergens gaat, of bijvoorbeeld gebruikt maakt van een warmtepomp. Maar wat kun je nog meer doen om groener te leven? Hieronder een paar tips.

Eenvoudige tips om wat duurzamer te ‘leven’

Je kunt beginnen om spullen die je niet meer gebruikt te recyclen.  Gooi  oude of kapotte elektronische spullen niet in de afvalcontainer, maar breng ze naar een recyclepunt of inzamelpunten. Ook kun je je oude mobiele telefoon inruilen voor een nieuwe. Je oude mobiel krijgt dan een tweede leven. De onderdelen worden namelijk weer gebruikt.

Ben je niet thuis? Zet je stroom dan eens uit. Haal de stekker uit de stopcontact van de televisie of de microwave en doe de airco uit. In plaats van elektrische apparaten op stand-by te zetten kun je ze uitschakelen. Ga je voor langere tijd weg, zet dan je internet modem en je wifi-router uit. Heb je een stekkerdoos met schakelaar waaraan je meerdere apparaten aansluit? Dan kun je ze allemaal tegelijk ook uitzetten.

Woon je alleen? Dan kun je de afwas met de hand doen in plaats van de dishwasher te gebruiken? Voor de badkamer kun je een waterbesparende douchekop aanschaffen. Douche ook niet te lang. Ook kun je een warmtepomp aanschaffen voor in huis. Met zo een pomp gebruik je ook minder gas en kun je daarmee wat geld besparen. Zo heb je een warm huis maar met een laag gasverbruik.

Ben je onderweg of op reis probeer om je eigen thermos mee te nemen. Denk maar aan een herbruikbare koffiebeker of waterfles. Ga je boodschappen doen? Neem dan altijd je eigen boodschappen tas mee. Neem naast je tas ook katoenen zakjes mee voor bijvoorbeeld fruit en vers brood of groenten.

Verandering start bij jezelf

Duurzaam leven gaat verder dan zonnepalen en dubbele beglazing. Bij onszelf kunnen we allemaal klein beginnen. Als een miljoen mensen dat doen, verandert de wereld sneller. Je hoeft niet meteen dure apparaten te kopen, maar je kunt bijvoorbeeld het gebruik van plastic alvast verminderen. Of je kunt zuiniger omgaan met water en stroom. Pak ook eerder de fiets in plaats van de auto.