2020 is door trendwatchers uitgeroepen tot hét jaar van de elektrische auto. Veel leaserijders zijn al overgestapt naar elektrisch rijden, en de voorspelling is dat ook particulieren steeds vaker gaan kiezen voor stroom. We zetten de tien beste elektrische auto’s voor je op een rij – en vertellen je welke autoverzekering daarbij past.

Een passende autoverzekering

De nieuw- of dagwaarde van elektrische auto’s ligt bij de meeste auto’s nog relatief hoog. Ook reparaties zijn nog aan de dure kant. Bij het afsluiten van een verzekering voor je auto is het daarom verstandig om te kiezen voor een optimale dekking waarbij je zo min mogelijk financieel risico loopt: All Risk (volledig casco).

All Risk

Deze autoverzekering vergoedt de schade die je aan anderen en hun spullen toebrengt, en daarnaast alle schade aan je eigen auto. Hiermee ben je dus gegarandeerd van en een goede service en heb je geen tegenvallers met dure reparaties na een ongeval. Wel zo handig.

Waarom elektrisch?

Stiller, schoner, zuiniger, duurzaam: elektrisch rijden is niet voor niets zo razend populair.

In 2019 werden er voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis meer elektrische auto’s dan dieselauto’s verkocht. En de vraag naar elektrische of hybride auto’s blijft groeien: uit onderzoek blijkt dat 54% van de jongeren en 54% van de mensen met kinderen een elektrische auto willen gaan rijden.

Zaken om op te letten

Uiteraard zijn er ook wat dingen om op te letten:

  • Hou rekening met relatief hoge reparatiekosten (met name aan de accu) en andere onvoorziene kosten – bij pech of schade, bijvoorbeeld.
  • Je kunt niet bij elke garage terecht voor een reparatie, alleen bij gespecialiseerde monteurs.
  • Je laadpaal valt onder je woning en is dus niet meeverzekerd met je auto. Vergeet daarom niet om je laadpaal te verzekeren met een passende opstalverzekering.

Top 10 elektrische auto’s

Na innovatieve modellen van Tesla en Jaguar brachten ook grote automerken dit jaar goede én betaalbare elektrische auto’s op de markt. Van Volkswagen tot Fiat: de keuze aan milieuvriendelijke modellen was nog nooit zo ruim en prettig geprijsd.

Hieronder een lijst met onze 10 favoriete elektrische auto’s, op willekeurige volgorde. Deze auto’s zijn geselecteerd op basis van de volgende criteria: design, uitrusting en veiligheid, actieradius, comfort en prijs-kwaliteitverhouding.

Merk en modelPrijs v.a.
Opel Corsa-e€ 31.000
Volkswagen ID.3€ 35.000
BMW iX3€ 70.000
Mercedes-Benz EQC€ 80.995
Volvo XC40 Recharge€ 60.000
Tesla Model Y€ 57.000
Peugeot e-208€ 36.250
Mini Electric€ 33.000
Porsche Taycan€ 110.000
Fiat 500e€ 25.000