Vind je glaswerk ook leuk? Er zijn verschillende glas soorten. Elk glassoort heeft zijn eigen kenmerk. Met de tijd zijn er glassoorten ontstaan met verschillende samenstellingen en technieken. De stevigheid speelt ook een rol. Zo verschilt een glazen tafel veel met een glazen raam.

De veiligheid van glas

Het meest voorkomend glassoort in woningen is enkelglas, je ziet het al aan de naam dat het maar één glasplaat heeft. Het is dus een glas die snel breekt, maar toch zo vaak voorkomend in woningen. Terwijl je daartegenover gelaagd glas hebt. Deze wordt voor bepaalde doeleinden gebruikt waarbij het glas niet snel mag breken. Als gelaagd glas breekt is dit wel gevaarlijk, maar vanwege de twee geplakte glasplaten blijven de scherven bij elkaar. Gelaagd glas is meer bedoeld als bescherming en wordt niet gebruikt voor ramen.

Sterke glassoorten

Vraag je af wat voor soort glas er aan je deur en tafel zit? Dit is gehard glas die niet makkelijk breekt. Door een extreme verwarming en een snelle afkoeling wordt deze glas sterker gemaakt. Wil je jouw woning mooier maken dan kun je figuurglas gebruiken. Deze wordt gebruikt voor beglazing in verschillende kleuren en soorten.

Unieke glassoorten

Een unieke soort glas is het draadglas, je ziet een draad in het glas. Dit is een unieke soort, omdat als hij valt dan wordt het glas bij elkaar gehouden en gaat het niet uit elkaar. Ken je de etalages in de winkels waar tegenaan je botst? Deze zijn gemaakt van diamantglas, het is super helder. Ook deze winkels zijn gemaakt van brandwerend glas. De bedoeling hiervan is om bij brand het vuur niet door te laten lopen, het dooft op een of ander manier dankzij deze glas.

Wil je in de winter geen warmte verliezen? Je kunt dan isolatieglas plaatsen, deze houdt warmte in. Heel goed voor ramen, je kunt ook de dikte van de isolatie bepalen. Het tegengestelde van isolatieglas is zonwerend glas. Deze worden gebruikt voor gebouwen om geen zonlicht binnen te krijgen.

Heb je elke dag geluidsoverlast? Beveilig je woning met geluidswerend glas. Deze weert het geluid tot in je woning. Je hoort het nog, maar het is niet meer storend. Je kunt tenminste slapen.