Yoga is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Je kunt de bewegingsvorm gemakkelijk thuis beoefenen en zo je lichaam en geest sterk en gezond houden. Met je eigen yogamat kun je altijd en overal beoefenen. Yogamatten zijn er in veel vormen en maten. Hier moet je op letten bij het uitzoeken van de beste yogamat.

Materiaal

Yogamatten worden van verschillende materialen gemaakt. Deze hebben allemaal hun eigen eigenschappen en duurzaamheid. Als je als een echte yogi leeft, vind je duurzaamheid waarschijnlijk belangrijk en let je hier op bij verschillende beslissingen, van energie vergelijken tot het doen van verantwoorde boodschappen. Een PVC mat heeft de langste levensduur en is daardoor zeer duurzaam. De mat gaat meer dan tien jaar mee, biedt goede grip en is eenvoudig schoon te maken. Het voordeel van een TPE mat is dat deze 100 procent afbreekbaar is en vrij is van schadelijke stoffen. Deze mat gaat zo’n vijf jaar mee. Een mat van rubber is stroever dan PVC en daardoor geschikt voor yogavormen als power yoga, hatha, ashtanga en iyengar.

Dikte

Welke dikte je kiest is afhankelijk van je eigen wensen. Vaak is een dikkere mat wat comfortabeler en zachter. Wel is deze wat minder stabiel omdat je de ondergrond minder goed voelt. Een dunne yogamat is juist prettig voor evenwichts- en balansoefeningen. De meeste yogamatten zijn tussen de 4 mm en 6 mm dik. Wat de beste keuze is, is afhankelijk van hoe je de mat wilt gaan gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een dunne en compacte mat als je veel reist en je mat mee wilt nemen, of voor een dikkere mat als je last hebt van gevoelige knieën. Qua lengte is er weinig keuze. De meeste matjes zijn tussen de 180 cm en 200 cm lang.

Grip

Het is erg belangrijk dat jouw yogamat voldoende grip heeft. Je wilt natuurlijk niet wegglijden tijdens bepaalde oefeningen, zoals de neerwaartse hond. Ook is het belangrijk dat je mat bestand is tegen externe omstandigheden, zoals hoge temperaturen en luchtvochtigheid.

Kleur

Kleuren hebben veel betekenis binnen de yoga. Zo kan kleur invloed hebben op je gemoed en humeur, of juist een bepaalde energie activeren. Kies dan ook voor een kleur die jou het meest aanspreekt. Zo staat de kleur rood bijvoorbeeld voor het eerste Chakra, de aarde energie. Rood staat voor kracht, energie, liefde, activiteit, warmte, passie en verlangen. Dit is een goede kleur om te kiezen als je yoga wilt beoefenen om gewicht te verliezen. Blauw is het tegenovergestelde en staat voor het vijfde Chakra. Blauw straalt rust, vrede, wijsheid, veiligheid, inspiratie en vrijheid uit. Als je besluit om yoga te beoefenen om stressklachten of zelfs depressie te verminderen is het goed om voor een rustgevende kleur te kiezen.