Tuinmeubelen; de naam zegt het al, dat zijn meubelen die doorgaans in de tuin worden geplaatst. Vaak zijn ze dan ook uitgevoerd in verschillende soorten weerbestendig materiaal.  Denk hierbij aan kunststof, hout of metaal. Tuinmeubelen kun je vinden in diverse modellen en prijsklassen.  Het hangt er allemaal van af waarnaar je opzoek bent en wat je budget is. Maar wat zijn nou de beste tuinmeubelen?

Waar voldoen de beste tuinmeubelen aan?

Tuinmeubels van hardhout met een FSC keurmerk zijn veruit het duurzaamste alternatief. Deze meubelen gaan jaren mee en hebben weining onderhoud nodig. Bovendien zijn ze gemaakt van hout dat komt uit beheerde bossen. Ook naaldhout met een keurmerk is een goede optie. In de winter moet je het wel afdekken of je kunt het binnen zetten. Ook moet je het niet laten drogen in de felle zon en regelmatig behandelen met een likje verf of was.

Ook rotan en bamboe zijn duurzame materialen. Rotan is een harde soort liaan dat groeit in tropische regenwouden. Bamboe is een grassoort dat heel stevig is. Het voordeel is dat beiden heel snel groeien en ze hebben weinig water nodig. Bamboe meubelen zijn mooi en sterk. Rotan is ook mooi, maar kan iets minder goed tegen slecht weer.

Kunststof tuinstoelen zijn heel populair als het aankomt op tuinmeubelen. Ze zijn gemaakt van stevig plastic en komen in verschillend vrolijke kleuren. Ze zijn gemaakt van hard plastic, dat niet vergaat. Na een tijdje kan dit wel gaan slijten.

Aluminium is sterk en licht. Daarom worden er ook tuinmeubelen gemaakt van dit materiaal. Een voordeel is dat ze dus heel lang meegaan als je ze goed onderhoudt. Gelakt staal roest alleen op plekken met krassen. Een lik verf helpt dat voorkomen.

Tuinmeubelen aanschaffen

Tuinmeubelen kopen lijkt in eerste instantie geen moeilijke klus. Het belangrijkste is natuurlijk dat het weerbestendig is en dat de prijs overeenkomt met de kwaliteit. Tuinmeubelen zijn een investering; ze gaan vele jaren mee, veranderen het hele aanzicht van een tuin en worden meestal als een grote aankoop gezien. Materialen als rotan, riet en hout worden vaak gezien als duurzaam en milieuvriendelijk. Bovendien passen deze natuurlijke materialen in bijna elke tuin. Met goed onderhoud gaan tuinmeubelen van natuurlijk materiaal langer mee dan tuinmeubelen van bijvoorbeeld staal. Al kan een tuinmeubel er op een foto ontzettend comfortabel uitzien het beste is dat je het ook zelf kunt uitproberen. Kijk naar het materiaal, raak het aan en als het kan ga even erop zitten. Op die manier weet je als het wel iets is voor jou.

Tenslotte zijn er de all weather tuinmeubelen. All weather tuinmeubelen zijn vaak voorzien van een stevig aluminium frame met een texfiber/textileen doek.  De kussen zijn gemaakt van weerbestendig materiaal, zodat ze snel kunnen drogen mochten ze nat worden. All weather betekent namelijk dat je zo een set het gehele seizoen buiten kan laten liggen in weer en wind. In de winter wordt het echter wel aangeraden om de kussen op te bergen. All weather wordt het meeste toegepast bij loungesets. Het is prettig dat je de kussens niet elke avond naar binnen hoeft te brengen. Ook in tuinstoelen of ligbedden kunnen all weather kussens worden geplaatst. Ben je dus van plan een tuinmeubelset aan te schaffen. Let dan op de vulling van de kussens, het materiaal waarvan het is gemaakt, hoe het schoon te houden en ook of het iets is wat naar jouw smaak is.