2022 zit er weer op en zoals altijd is het weer een jaar vol nieuwe smartphones geweest. Dat wordt 2023 ook, maar laten we eerst terugkijken op wat het afgelopen jaar ons te bieden had op het gebied van smartphones. Wat waren de beste smartphones van 2022? We bespreken ze in dit artikel.

Google Pixel 7 Pro

De Google Pixel 7 Pro heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding wanneer je op zoek bent naar een absoluut toptoestel. Daarvoor krijg je een grote telefoon met uitstekende specificaties. Ook is het de slimste smartphone die er eind 2022 op de markt was. Zoals bij alle telefoons valt er wat op aan te merken: de accuduur en het snelladen hadden beter gekund en de gezichtsherkenning werkt niet optimaal.

Samsung Galaxy S22 Ultra

De Samsung Galaxy S22 Ultra is in grote lijnen vergelijkbaar met de Google Pixel 7 Pro, alleen is hij een stuk duurder en is het in feite gewoon een vermomde Note. Het toestel geeft garantie op eeen geweldige camera met veel mogelijkheden en een fraai scherm en is simpelweg een van de toppers van 2022. Helaas stelt de accuduur wel wat teleur. Wellicht komt daar verandering in bij de nieuwe Samsung Galaxy S23 die in februari op de markt komt.

Google Pixel 7

De kleinere broer van de Google Pixel 7 Pro is wellicht in het algemeen de smartphone met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Je krijgt het beste van Android, aangevuld met slimme functies, een waanzinnige camera en snelle updates. Wel zou hij wat sneller mogen opladen.

Samsung Galaxy Z Flip4

Het blijft een bijzonder uitvinding, de opvouwbare smartphone die tegelijkertijd een kleine tablet is. Ten opzichte van de vorige editie heeft Samsung bij de Galaxy Z Flip4 de accucapaciteit verbeterd, en dat is geen overbodig luxe. Het prijskaartje is enorm, maar dan heb je wel een bijzonder, multifunctioneel apparaat dat in principe in de broekzak kan.

Apple iPhone 14 Pro (Max)

Nieuwe iPhones zijn nooit echt grensverleggend meer, maar feit is dat Apple ieder jaar gewoon weer iPhones uitbrengt die van hoge kwaliteit zijn en daarom interessant blijven. Ditmaal heeft men de hoofdcamera en het scherm verbeterd, mocht je over de streep getrokken moeten worden om een nieuwe iPhone te kopen.

Fairphone 4

Iemand moet het doen in deze tijd, smartphones maken die duurzamer zijn dan de rest. Fairphone doet het al een tijdje, en de nieuwe Fairphone 4 is een degelijke telefoon voor mensen die wel graag een smartphone willen hebben, maar bereid zijn concessies te doen als het een duurzaam exemplaar is. Verwacht niet de snelste processor of geheugen, de allerbeste camera’s of het allerbeste scherm. Eigenlijk is het een smartphone die niet helemaal van deze tijd is, maar dat is dan misschien ook wel juist het punt van Fairphone: je hoeft niet altijd ten koste van het milieu het onderste uit de kan te halen.

Ook in 2023 gaan er weer veel nieuwe smartphones op de markt komen om je te verleiden. Het gunstige daarvan is dat de telefoons van 2022 daardoor wat in prijs gaan dalen. Dan heb je dus nog steeds een meer dan uitstekende smartphone, alleen hoef je er wat minder voor af te rekenen.