Het is één van de eerste spellen die je als kind leert kennen: het traditionele kaartspel dat bestaat uit 52 gewone kaarten van de aas tot de heer, onderverdeeld in harten, ruiten, klaveren en schoppen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Sommige spelletjes speel je alleen, andere met twee of meer, voor geld of voor de eer, of om de toekomst te voorspellen. Het klassieke kaartspel blijft generatie na generatie populair en kreeg ondertussen navolging met Pokémon en Uno. Wij lijsten de populairste kaartspellen voor je op.

Poker

Samen met Blackjack of ‘eenentwintigen’ is Poker bij voorsprong het meest gespeelde kaartspel met een klassiek deck van 52 kaarten. Bij Poker komt het erop aan door ervaring, inzicht in het spel en de tegenstander, en kansberekening in te schatten wat de beste zet is. De gelaatsuitdrukking bij goede spelers is steeds neutraal zodat de tegenstander niet kan inschatten of ze goede of slechte kaarten in handen hebben. Dit is het zogenaamde ‘Pokerface’. Vaak zetten spelers een som geld in om het kaartspel spannend te maken. Online vind je poker tips die je kunnen helpen het spel te winnen.

Magic

Magic: The Gathering is een ruilkaartspel, uitgevonden door Wizards of the Coast in 1993 dat snel aan populariteit won. De kaarten in het thema ‘fantasy’ zien er mooi uit. Het spel zelf is niet zo eenvoudig en vergt strategisch inzicht. Het wordt gespeeld met twee spelers. Elke speler start met twintig levenspunten. Het doel is alle levenspunten van de tegenspeler af te nemen met spreuken en wezens, vermeld op de kaarten. Dat Magic aan populariteit blijft winnen wijst erop dat het spel geen rage is.

Uno 

Uno is een Amerikaans kaartspel dat vooral populair is bij kinderen of bij volwassenen die zin hebben in een ontspannend kaartspelletje zonder hun hersenen te pijnigen. Het is een eenvoudig spel dat niet lang duurt en waarbij het doel is zo snel mogelijk al je kaarten af te leggen. Heb je nog één kaart over, ben je verplicht ‘Uno’ te zeggen. Vergeet je dat, moet je kaarten bijnemen. Twee jaar geleden lanceerde Mattel ‘Uno extreme’ waarbij een elektronische kaartenwerper kaarten spuwt.

Pokémon

Het bekendste en populairste ruilkaartspel bij kinderen en tieners. Gelanceerd in 1999 kent Pokémon ondertussen verschillende varianten en sinds 2011 een online versie. Bedoeling is om als eerste de zes ‘prijzen’ in de wacht te slepen. Er zijn drie soorten kaarten: de

Pokémon, de wezentjes die elkaar bevechten om prijzen te winnen; de trainers, die de Pokémon helpen en de energy, kaarten nodig om aan te vallen of terug te trekken.

Tarot

De vreemde eend in de bijt maar al eeuwenoud. Het spel dat bestaat uit 78 kaarten ontstond in de 15de eeuw als gewoon kaartspel. Sinds de 18de eeuw wordt het gebruikt om de toekomst te voorspellen, voor persoonlijkheidsanalyse en meditatie. Ook hier zijn verschillende variaties mogelijk. De bekendste is het Keltisch kruis, bedoeld om de achtergrond van een situatie, de invloed van anderen en de ontwikkelingen in de toekomst te voorspellen.