Dividend aandelen zijn aandelen van waarop een hoog dividend wordt uitgekeerd. Het dividend wordt daarbij per aandeel van elk jaar stabiel of licht gegroeid. Het deel van de winst dat wordt uitgekeerd ligt vaak boven de 50%. Beleggen in de beste dividend aandelen lijkt een grote uitdaging om door te maken in Nederland. Een groot aantal beleggers nemen hun toevlucht naar aandelen van bedrijven die een goed en stabiele dividendrendement aanbieden. Op het financiële gebied zijn de jonge beleggers bijeengekomen en is men ervan overtuigd dat het beleggen in dividendaandelen betere resultaten biedt dan beleggen in aandelen. Ook bestaan er zelfs complete communities waar het dividendbeleggen wordt aangemoedigd. Bij de uitkering van een dividend wordt een gedeelte van het vermogen van een bedrijf uitgekeerd aan de andeel houders. Dit gebeurt vaak periodiek bijvoorbeeld of per kwartaal, maar een dividend kan ook eenmalig zijn.

Er zijn verschillende soorten dividend aandelen

Dividend in contanten: De belegger ontvangt een geldbedrag per aandeel. In dit geval ontvang de belegger een geldbedrag op zijn / haar geldrekening bij de bank.

Stockdividend: Beleggers ontvangen het uitgekeerde dividend in de vorm van aandelen. Daarvoor worden vaak nieuwe uitgaven uitgegeven. Bijvoorbeeld voor 30 aandelen ontvangt de belegger een aandeel extra als stockdividend.

Interim-enslotdividend: Sommige bedrijven keren meerdere malen per jaar dividend uit. [Text Wrapping Break] De tussentijdse dividenden noemen we interimdividend. Tijdens de jaarvergadering wordt het dividend over het jaar vastgesteld. Vervolgens wordt het slotdividend uitgekeerd.

Het belangrijkste risico van dividend is dat het dividend niet wordt uitgekeerd. Als er minder winst wordt gemaakt kan het nodig zijn om het dividend op te schorten. Een verlaging van het dividend leidt meestal tot een koersdaling. Dividend beleggers verkopen hun stukken. Er is tijdens de crisis van corona geen dividend uitgekeerd door de banken en zo zijn de bankaandelen vervolgens in de uitverkoop.

Dividend aandelen kopen is een stabiele omzet en winst. Ze zitten soms in sectoren die niet zo snel groeien. Ze moeten in de kleine weinig investeringen doen. Een groot deel van de winst blijft over om dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Dividend lijken lijken in de zin ook op waardeaandelen.