Handelen in cryptomunten kan een winstgevende bezigheid zijn. Ook op de lange termijn kun je grote winsten boeken door te investeren in crypto. Als het over cryptomunten gaat, komt Bitcoin natuurlijk als eerste in je op, maar er zijn nog meer cryptomunten waar je mooie winsten mee kunt behalen. Wil je weten wat de meest interessante cryptomunten van dit moment zijn? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

Bitcoin

De Bitcoin, de moeder aller cryptomunten is een cryptografische digitale valuta die zonder centrale autoriteit opereert. De munt is oorspronkelijk ontwikkeld als betalingsmethode die niet onder overheidstoezicht zou vallen en waarbij transactiekosten en transactiekosten niet zouden bestaan. Door de jaren heen is de Bitcoin koers enorm gestegen. Na 2010 zijn er allerlei andere cryptomunten ontwikkeld die het principe van Bitcoin volgen, maar verder allerlei unieke kenmerken en toepassingen hebben. Deze cryptomunten kennen we als altcoins. Niet alleen met Bitcoin valt veel winst te behalen, ook altcoins kunnen zeer interessante beleggingen zijn. 

Altcoins met groeipotentie

Naast Bitcoin zijn er een hele hoop alternatieve coins op de markt. Sommige zijn als grap uitgebracht, andere hebben geen duidelijk doel en zullen een eenzame dood sterven. Andere coins hebben veel potentie om uit te groeien tot iets interessants. HIeronder vind je een aantal altcoins om in de gaten te houden. 

Ethereum

Een van de bekendste altcoins is natuurlijk Ethereum. Ethereum is een platform met smart contracts waarop developers gedecentraliseerde apps kunnen bouwen. Ether is de naam van de cryptovaluta op dit platform. Ethereum is een altcoin waarop inmiddels al vele gedecentraliseerde apps gebouwd zijn. De verwachting is dat Ethereum nog veel ruimte heeft om in waarde te stijgen. 

Chainlink

Een altcoin waar we steeds meer van horen is Chainlink. In 2021 schoot de koers in een paar maanden ineens flink omhoog. Net als bij Ethereum draait het Chainlink platform om smart contracts. Chainlink is misschien wel een van de meest veelbelovende altcoins van dit moment. 

Ripple

In tegenstelling tot Bitcoin is Ripple geen echte cryptovaluta. Het is eigenlijk een betalingsprotocol dat in handen is van een bedrijf. Omdat het geen echt gedecentraliseerd netwerk is, is het interessant voor banken, die het betalingsprotocol kunnen inzetten om transacties sneller te kunnen afhandelen. De afgelopen jaren is de Ripple koers flink gestegen en de verwachting is dat deze trend op de lange termijn zal doorzetten.

Cardano

Cardano is een blockchain project dat gericht is op het ontwikkelen van financiele applicaties. De blockchain van Cardano kan worden gebruikt om cryptogeld te verzenden en te ontvangen. Het netwerk zorgt voor snelle en directe transacties. Het platform is eenvoudig te onderhouden en te upgraden. 

Solana

Solana is een software platform dat is opgebouwd uit een netwerklaag die enorm veel transacties per seconde kan verwerken zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. De netwerklaag kan meer dan 700.000 transacties per seconde verwerken. Het netwerk is in tegenstelling van Ethereum is het netwerk zeer schaalbaar. 

Polkadot

Polkadot is een blockchain protocol dat meerdere gespecialiseerde blockchains verbindt in één netwerk. Polkadot is een netwerkprotocol waarmee willekeurige gegevens kunnen worden overgedragen via blockchains. Dit biedt allerlei mogelijkheden voor de toekomst. Polkadot is dan ook een veelbelovende altcoin die je in de gaten moet houden. 

Dogecoin

Dogecoin is begonnen als een grap, maar de coin begint inmiddels serieuze vormen aan te nemen. Dogecoin is een parodie op de bekendste digitale munt, de Bitcoin. Bitcoin en Dogecoin lijken veel op elkaar, de kenmerken komen bijna een op een overeen. Alleen het algoritme van Dogecoin is anders dan dat van Bitcoin. Een van de belangrijkste redenen waarom Dogecoin in populariteit is gestegen is omdat deze wordt omarmd door Elon Musk. 

Litecoin

Ook Litecoin lijkt veel op Bitcoin, maar de coin kent snellere bevestigingstijden van transacties en is daardoor beter schaalbaar. De hoofdontwikkelaar van het project is zeer actief betrokken bij het project en daarom is Litecoin veel minder decentraal dan Bitcoin.

Stellar

Stellar is een digitale valuta die vergelijkbaar is met Ripple. Beide projecten zijn gebaseerd op hetzelfde uitgangspunt maar zijn toch behoorlijk verschillend. Stellar richt zich meer op financiële transacties voor particulieren en Ripple meer op financiële instellingen. Stellar is uitgevonden om mensen te helpen om makkelijker grensoverschrijdende transacties te kunnen doen. De grootste hindernissen hierbij zijn lange transactietijden en hoge kosten.