Wanneer het buiten mooi zomerweer is, pakken Nederlanders massaal de barbecue erbij voor lange gezellige zomeravonden. Barbecueën is in Nederland dan ook razend populair. Daarbij is het mogelijk om op diverse manieren te barbecueën. Barbecueën is tegenwoordig veel meer geworden dan vlees boven een vuurtje te garen. Wat zijn daarom de beste barbecuemethodes?

Barbecueën op houtskool

De houtskoolbarbecue is de klassieke barbecue en wordt door de echte barbecuefanaten gezien als de enige echte methode om te barbecueën. Een houtskoolbarbecue biedt het authentieke gevoel van barbecueën, doordat je vlees gaart boven een open vuur. Het vlees krijgt hierdoor de typische heerlijke grillsmaak. Het voordeel is ook dat de barbecue heel gemakkelijk mee te nemen is, zonder dat je allerlei extra zaken moet meenemen, zoals een gasfles. Uiteraard zijn er ook wel nadelen. Een houtskoolbarbecue zal meer rook- en stankoverlast geven. Het zal ook langer duren voordat de barbecue op temperatuur is en het schoonmaken is erg veel werk. Wel zijn er veel hulpmiddelen te verkrijgen voor een houtskoolbarbecue.

Barbecueën op gas

Het grote voordeel van een gasbarbecue is dat er niet zo’n lange opwarmtijd nodig is en dat de temperatuur heel gemakkelijk is in te stellen. Met een simpele draaiknop stel je de temperatuur op de juiste hoogte in. Dit is met een houtskoolbarbecue niet mogelijk. Je hebt dus meer invloed op het bereiden van je gerechten. Het schoonmaken gaat veel sneller en je zult lang niet zoveel last krijgen van rook- en stankoverlast. Dit is ook de reden dat een gasbarbecue gemakkelijk gebruikt kan worden op een binnenplaatsje. Het nadeel is dat je altijd met een gasfles zit. Dit is lastig bij het verplaatsen van de barbecue en de gasfles moet regelmatig bijgevuld worden.

Barbecueën op elektriciteit

Een schone methode van barbecueën is op elektriciteit. Je hoeft alleen maar een stopcontact in de buurt te hebben en binnen 10 minuten kun je al beginnen met grillen. Je zult geen last hebben van rookoverlast en meestal is er in plaats van een rooster een grillplaat aanwezig. Dit maakt het schoonmaken ook heel gemakkelijk. Er zijn zelfs elektrische barbecues die je binnen kunt gebruiken. Diegenen die het authentieke barbecuegevoel willen ervaren zullen meestal niet kiezen voor een elektrische barbecue, maar voor veel mensen zal dit wel een oplossing zijn.

Big Green Egg

Een bijzondere wijze van barbecueën is in een Big Green Egg. Dit is een barbecue, ook wel kamado genoemd, in de vorm van een ei. De originele Green Egg is ook groen van kleur, maar er zijn ook andere fabrikanten die een dergelijke kamado op de markt hebben gebracht. In de Green Egg kun je niet alleen barbecueën, maar ook bakken, stomen en roken. De deksel sluit je tijdens het bak- of grillproces, waardoor een heteluchtcirculatie ontstaat. Wil je de originele Big Green Egg aanschaffen? Dan moet je diep in de buidel tasten en er misschien zelfs een persoonlijke lening voor afsluiten. Sluit hiervoor alleen een persoonlijke lening af als je voor het grootste exemplaar gaat, waar de prijs van kan oplopen tot € 4.000,-. Je hebt dan wel het neusje van de zalm op barbecuegebied en de Green Egg gaat levenslang mee.