Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan om niet bezig te zijn met duurzaamheid. Duurzaamheid staat bij velen hoog in het vaandel en velen vinden het ook belangrijk. Ben jij bezig met duurzaamheid of zou je hier graag meer mee bezig willen zijn? Je kan beginnen met deze trend door je huis te verduurzamen. Zo ben je je al aan het voorbereiden op de toekomst en maak je goede keuzes voor het milieu en het klimaat. Weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Wij hebben de 10 beste manieren om je huis te verduurzamen op een rijtje gezet, zodat jij eenvoudig weet waar je kan gaan beginnen. Lees snel verder om erachter te komen welke 10 manieren het zijn!

Huis isoleren

Isoleren van je huis zorgt ervoor dat je de warmte in je woning binnenhoudt in de winter en in de zomer dat de warmte niet snel naar binnenkomt. Het is aan te raden om je huis te isoleren, zowel dak-, muur- als vloerisolatie. Met als resultaat dat je in de winter de verwarming minder lang moet laten draaien om het lang warm te houden in alle kamers. Je zult meteen merken dat de warmte langer aanhoudt en zo bespaar je op de energiekosten.

Huis verduurzamen door zonnepanelen plaatsen

Op bijna elk dak in Nederland liggen zonnepanelen. Misschien is het geen mooi aanzicht, maar het is wel beter voor het milieu en het klimaat. De zon is een energiebron die voor altijd blijft werken en daar moeten we van profiteren. Wanneer de zon schijnt op de zonnepanelen wek je energie op. Uiteindelijk vermindert het ook de uitstoot van CO2 en ben je milieubewust bezig. Het is daarentegen wel een investering om ze te plaatsen op je dak, maar na een aantal jaren krijg je het geld van de zon terugverdient.

Gebruik LED-verlichting

Maak jij nog gebruik van gloeilampen of spaarlampen? Vervang ze door LED-lampen. LED-lampen verbruiken minder energie en gaan langer mee dan gloeilampen. Zo hoef je minder snel een nieuwe lamp te kopen en heb je minder verbruik op je energierekening.

Kies voor energiezuinige apparaten

Apparaten die al een stuk ouder zijn verbruiken meer energie dan nieuwe apparaten. Let goed op het energielabel van apparaten die veel stroom gebruiken zoals een wasmachine, droger, koelkast of diepvries.

Lees ook Populaire trends in de horeca

verduurzamen huis

Geen pannendak maar een groen dak

Net zoals zonnepanelen zie je ook steeds vaker groene daken terugkomen in de straten. Een groen dak is gemaakt van planten die zichzelf in stand kunnen houden en weinig onderhoud nodig hebben. Je kunt je huis verduurzamen door te kiezen voor een groen dak. Dit doe je door eenvoudig Sedum cassettes te plaatsen op je dak. Op deze manier ben jij duurzamer bezig voor het milieu en het klimaat. Interesse gekregen? Koop hier voordelig je Sedum cassettes!

Vervang oude ramen en deuren

Woon jij in een ouder huis en zijn de ramen en deuren nog niet vervangen? Dan wordt het tijd voor vernieuwing! Zo kun je ervoor kiezen om energiezuinige modellen te kiezen voor de ramen waar ook dubbel glas in is verwerkt. Dit zorgt uiteindelijk voor meer comfort én het houdt beter de warmte binnen.

Recycle afval

Doe jij al aan afval scheiden? Plastic bij het plastic en restafval gaat in een speciale afvalbak. Door het bewuster omgaan met afval is er uiteindelijk minder energie nodig voor afvalverwerking. En zo kunnen er nieuwe producten gemaakt worden van gerecycled afval.

Bewuster omgaan met energie

Door stil te staan bij je energieverbruik kom je er waarschijnlijk achter dat sommige dingen onnodig zijn waardoor je meer energie verbruikt dan nodig is. Begin bij het uitzetten van apparaten die je niet gebruikt overdag, zoals je TV bijvoorbeeld. Zet apparaten alleen aan wanneer je ze ook daadwerkelijk gebruikt. Wees je bewust van je energieverbruik en pas je gedrag aan waar dat kan.

Duurzame materialen gebruiken

Wil je je huis gaan verbouwen? Gebruik dan bij de renovatie duurzame materialen zoals gerecyclede producten of lokale producten. Het kan zijn dat de kosten hoger zijn vanwege dit soort producten, maar uiteindelijk verminder je de impact op het milieu door deze groene keuze.

Energiezuinige verwarming installeren

Er zijn tegenwoordig meerdere manieren om je huis te verwarmen. Zo zijn er ook energiezuinige verwarmingsopties, zoals een warmtepomp of zonneboiler. Ook dit is een investering maar uiteindelijk zal het je meer geld opleveren dan dat het je gekost heeft. Houd hier rekening mee dat onderhoud belangrijk is om zo de verwarming efficiënt te laten gebruiken.

Dit waren de 10 beste manieren om je huis te verduurzamen. Wat voor manier heb jij al toegepast of wat zou je nog graag willen toepassen? Wil je bijvoorbeeld meer informatie over groene daken? Lees dan op de website van Sedumplus alles over sedum en waarom het goed is voor het milieu.