Om te kunnen gamen heb je snel internet nodig. Internet vergelijken is dus een logische eerste stap, maar de internetsnelheid wordt ook sterk bepaald door de snelheid van jouw router. Een gaming router is speciaal ontwikkeld voor online gamers. Het multimedia verkeer krijgt namelijk voorrang op het netwerk, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor haperend internet.

Wat doet een gaming router?

Een normale router maakt het niet uit welk type internetverkeer er allemaal is. Zo kijkt iemand in huis naar Netflix, is er weer een ander die bestanden downloadt van Dropbox op maximale snelheid en iemand die online aan het gamen is. Het maakt de router niet uit welke actie bandbreedte vereist, alles heeft dezelfde prioriteit. Wanneer je in een huis woont waar meerdere mensen diensten op hetzelfde moment gebruiken, kan het zijn dat het internet er moeite mee heeft om aan deze vraag te voldoen. Hierdoor kun je last krijgen van lag.

Een gaming router zorgt ervoor dat er prioriteit gegeven wordt aan inkomend verkeer voor gamen. De router probeert hierbij het verlies van data voor gameverbindingen te minimaliseren. De rest van de netwerkgegevens worden in een aparte datastroom gebundeld. Vaak is dit type router ook uitgerust met Stream-Engine-technologie. Deze slimme technologie zorgt voor optimale draadloze of bekabelde prestaties. Naast gaming werkt de router ook efficiënt voor downloaden, het streamen van video en voor applicaties als voice over IP (VoIP).

Hier moet je op letten

Er zijn twee zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een gaming router: de processor en de kwaliteit van de antennes. Je hebt namelijk een snelle processor nodig voor de constante stroom van grote datapakketten uit online games. Een snelle processor zorgt ervoor dat deze data snel verwerkt kan worden en voorkomt lag. Niet alleen moet je router snel en krachtig zijn, maar de ontvangst moet natuurlijk ook optimaal zijn. Door een krachtige router te kopen met veel zendkracht, voorkom je dat muren en afstand de kwaliteit van het wifi-signaal verminderen.

Kabel rechtstreeks aansluiten

Voor optimale prestaties is het zelfs aan te raden om de kabel van jouw PC rechtstreeks aan te sluiten op de gaming router. Of je nu een gamer bent die niet tegen zijn verlies kan of aan het trainen bent om professioneel te gamen –  de allerbeste verbinding kan veel verschil maken. Dit bereik je door geen gebruik te maken van wifi tijdens het spelen maar je PC rechtstreeks aan te sluiten. Op deze manier weet je zeker dat je profiteert van optimale stabiliteit en hierbij externe interferentie vermijdt die de connectiviteit vermindert.