Grote kans dat je er in de media al eens over gelezen hebt: Nederlanders verzekeren zich meer dan gemiddeld in Europa en daardoor zouden we te veel kunnen betalen voor diverse premies. Natuurlijk is het goed om voorzichtig te zijn en de nodige verzekeringen af te sluiten. Maar, hierbij is het wel goed om te weten welke verzekeringen écht worden aangeraden en welke verzekeringen je niet per se nodig hebt. Sommige risico’s zijn namelijk zo klein dat je meer geld kwijt bent aan een verzekering dan aan de kosten wanneer er daadwerkelijk iets gebeurt. Daarom hebben we in dit artikel de beste algemene verzekeringen om te hebben voor je verzameld. Kort gezegd: we vertellen je meer over welke verzekeringen je nodig hebt in Nederland.

VerzekeringWat is een verzekering precies?

Hoewel een groot deel van de Nederlanders met gemak een verzekering aangaat, weten zij vaak niet eens precies wat een verzekering is. Een verzekering, ook wel een assurantie genoemd, is een afspraak tussen twee partijen: de verzekeraar en consument. De consument betaalt maandelijks een x bedrag waarvoor hij of zij de garantie van de verzekeraar krijgt gedekt te zijn wat betreft de kosten wanneer er een ongeval is of er iets vervelends gebeurt. Hierbij kun je in acht nemen dat een verzekering alleen moet worden afgenomen wanneer je een bepaald risico niet zelf kunt of wilt dragen. Denk bijvoorbeeld aan een zorgverzekering, een begrafenisverzekering en een reisverzekering. Natuurlijk zijn er wel enkele verzekeringen verplicht om af te nemen, zoals een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor de auto.

Zorgverzekering afsluiten

In Nederland zijn de verzekeringen rondom de zorg goed geregeld. Helemaal wanneer je het vergelijkt met andere landen in én buiten Europa. De zorgverzekering, ook wel de ziektekostenverzekering genoemd, beschermt je tegen hoge medische kosten. De basisverzekering hiervan is verplicht, maar je kunt deze zelf uitbouwen met diverse pakketten. Dit ligt natuurlijk volledig aan je persoonlijke situatie: sommige mensen maken meer ziektekosten per jaar dan anderen, waardoor zij waarschijnlijk een uitgebreider pakket voor hun zorgverzekering hebben. Je hoeft je basisverzekering en aanvullende verzekeringen niet bij dezelfde aanbieder af te nemen.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Een van de andere belangrijkste verzekeringen om af te sluiten is de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Deze verzekering dekt alle schade waar jij verantwoordelijk voor bent. Hierbij kan het om verschillende vormen van schade gaan: maak je bijvoorbeeld iemands laptop stuk? Of raakt er iemand door jouw toedoen gewond? Dan worden de kosten gedekt met deze verzekering. Hoewel de aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is in Nederland is het wel aan te raden om er één af te sluiten. De kosten voor eventuele schade, materieel of letsel, kunnen enorm oplopen. De AVP wordt vaak verward met de WA-verzekering. Het grote verschil is dat een WA-verzekering verplicht is wanneer je over een auto bezit en dat een AVP dat dus niet is.

WA-verzekering voor autobezitters

Een groot deel van de Nederlanders beschikt over een auto. Hiervoor moet je dus een WA-verzekering afsluiten, oftewel een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Dit is de enige verzekering die verplicht is wanneer je een auto hebt. Hierbij kun je kiezen uit diverse soorten pakketten, zoals een all risk verzekering (dekt alle schade) of een beperkte cascoverzekering. De all risk verzekering wordt vaak bij nieuwe auto’s genomen en wordt dan ook aangeraden wanneer je auto tot maximaal drie jaar oud is. Naast de WA-verzekering kun je als autorijder kiezen voor andere extra assuranties zoals de rechtsbijstandverzekering, de ongevallenverzekering voor inzittenden en een extra schadeverzekering.

Uitvaartverzekering afsluiten

Waar veel mensen (nog) niet aan denken, is het afsluiten van een begrafenisverzekering. Als je jong bent, is het logisch dat je je daar nog niet mee bezig houdt. Toch is het goed om te weten dat de kosten van een uitvaart veel hoger zijn dan van tevoren wordt verwacht. Een uitvaartverzekering afsluiten is dus helemaal niet zo’n gek idee, ook niet wanneer je nog jong bent. Bij het afsluiten van zo’n verzekering bepaal je zelf welk pakket je afneemt en dus welke kosten je maandelijks hebt aan een uitvaartverzekering. Hierbij is de verzekering tussentijds altijd aan te passen naar je wensen, mochten je wensen veranderen. Bij de meeste verzekeringen zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd.

Reisverzekering voor vakantie en reizen

Gemiddeld gaan Nederlanders veel op vakantie en zijn ze dol op het maken van verre reizen. De kans is klein dat er iets gebeurt terwijl je in het buitenland bent, maar net als thuis kan dit natuurlijk zo gebeuren. Op zo’n moment is het wel zo prettig dat je goed verzekerd bent met een reisverzekering. Deze verzekering is voornamelijk nodig voor medische kosten; let er hierbij wel op dat deze mee zijn verzekerd in je reisverzekering. Je eigen zorgverzekering vergoedt vaak maar een deel of soms zelfs niets wanneer je in het buitenland op reis bent.