Foundation is de basis van je make-uplook. Hoewel het prachtig kan staan, gaat er ook regelmatig van alles mis. We zetten een aantal veelgemaakte fouten op het gebied van foundation op een rij.

1. Het kiezen van de verkeerde kleur  

Het kiezen van de verkeerde kleur foundation is een van de fouten die het meest wordt gemaakt. Dit komt deels omdat veel mensen denken dat een foundation je een zongebruind kleurtje zou moeten geven. Hier is dit beautyproduct echter niet voor bedoeld: het zou zelfs een tintje lichter dan je huidskleur moeten zijn. Een gebruind kleurtje kun je met bronzer creëren, wat je na het aanbrengen van foundation opdoet.

Ook wordt vaak de verkeerde kleur gekozen omdat deze in de winkel is uitgezocht. De kleur kan namelijk in daglicht anders uitpakken dan in kunstlicht. Doe een beetje foundation op je hals of kaaklijn (niet op je hand!) en loop eventjes naar buiten als je in de winkel staat. Een andere optie is om de juiste kleur al via het internet te vinden. Er zijn speciale websites in het leven geroepen die je helpen met het vinden van de juiste kleur.

2. Geen rekening houden met de ondertoon van de foundation en je huid

Het is belangrijk om niet puur naar de kleur te kijken, maar ook naar de ondertoon. Anders kan de foundation alsnog een minder mooi effect hebben. Er zijn foundations met een gele, roze of neutrale ondertoon. Een foundation met een roze ondertoon is voor mensen met een koele ondertoon. De kans is groot dat je een koele ondertoon hebt als zilveren sieraden je het best staan en je paarsblauwige aderen op je pols hebt.

Mensen met een warme ondertoon kiezen voor een foundation met een gele ondertoon. Je hebt een warme ondertoon als gouden sieraden je het best staan en je groenblauwige aderen op je pols hebt. Herken je je niet in de bovenstaande beschrijvingen? Dan heb je waarschijnlijk een neutrale ondertoon. Je huid gedijt dan het beste bij een foundation met een dito ondertoon.


3. Het opdoen van te veel foundation

Waak voor het opdoen van te veel foundation. Dit is namelijk vaak helemaal niet nodig en het is veel mooier als je de natuurlijke structuur van je huid blijft zien. Bovendien is het op den duur slecht voor je huid als je deze elke dag dichtsmeert met foundation. Je kunt oneffenheden beter met concealer wegwerken.

Om te voorkomen dat je te veel foundation opdoet, kun je beginnen met een paar druppeltjes. Alleen als je meer nodig hebt, pak je meer. Een kwast, spons of beautyblender kan je helpen met de foundation zo goed mogelijk op je gezicht aan te brengen. Maar let is op: het is enorm van belang dat je deze regelmatig schoonmaakt. Anders komen er namelijk bacteriën bij en dat kan weer zorgen voor oneffenheden op je gezicht.

4. Een foundation kiezen die niet past bij je huidtype

Er zijn twee soorten foundations: poederfoundation en vloeibare foundation. Je kunt beter voor poederfoundation kiezen als je een normale of vette huid hebt. Poeder blijft dan beter op je huid plakken. Vloeibare foundation is weer het beste idee als je een droge huid hebt. Dit type foundation dekt namelijk goed en zal je huid niet verder uitdrogen. Bij een gemengde huid kun je allebei gebruiken.

5. Een afwerking kiezen die niet past bij je huidtype

Ook de afwerking pakt het mooist uit als je let op je huidtype. Heb je een vette huid, dan is een matte afwerking over het algemeen beter. Een glanzende afwerking is weer mooier op een droge huid. Het is echter ook deels een kwestie van smaak: houd je van een beetje glans op je gezicht of niet?

6. Je huid niet goed reinigen voordat je foundation opdoet

Reinig je huid altijd goed voordat je foundation opdoet en zorg dat er geen overgebleven make-upresten en ander vuil meer op je gezicht zit. Dit kan namelijk oneffenheden veroorzaken zodra je foundation aanbrengt.

7. De foundation niet goed uitsmeren

Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat je je foundation voor het mooiste resultaat helemaal uitsmeert. Maar vergeet daarbij je oren, nek en haargrens niet. Je wilt ongetwijfeld het gevreesde maskereffect voorkomen. Het beste is om van binnen naar buiten te werken met het uitsmeren.