Veel senioren geven de voorkeur aan thuis blijven wonen, omdat ze veel waarde hechten aan hun huis. Dit kan niet altijd, maar soms is het best mogelijk – mits er de nodige aanpassingen in huis worden gedaan. We zetten een aantal manieren op een rij die ervoor kunnen zorgen dat senioren langer thuis kunnen blijven wonen.

  1. Traplift

Het liefst is een huis voor senioren gelijkvloers. Als er geen trappen in het huis zitten, scheelt dat al een hoop. Maar dat is natuurlijk niet altijd het geval en soms is de liefde voor het eigen huis zo sterk, dat verhuizen naar een woning die gelijkvloers is liever wordt vermeden. Een traplift kan dan uitkomst bieden. Bij een traplift wordt er een rail en een stoel op de trap gemonteerd. Doordat dit wordt aangedreven met een motor, hoeft de persoon in de traplift zelf niets te doen. Een heel handig hulpmiddel dus, al zit er wel een prijskaartje aan. Het is het echter waard als iemand daardoor nog een stuk langer thuis kan wonen. Het is wel verstandig om verschillende trapliften met elkaar te vergelijken. Een andere optie is een platformlift. Dit werkt in principe hetzelfde als een traplift, alleen gaat het dan om een platform in plaats van een stoel.

  1. Doe een aantal andere aanpassingen

Naast een traplift zijn er nog een aantal andere aanpassingen die het senioren gemakkelijker kunnen maken. Een instapbad bijvoorbeeld. Een dergelijk bad heeft een deurtje dat opengeklapt kan worden, waardoor senioren simpelweg naar binnen kunnen lopen. Ook kan het een idee zijn om het bad te vervangen door een inloopdouche. Zet dan wel een zitje in de douche. Daarnaast kan een verhoogde toiletpot een goede oplossing zijn voor senioren. Het opstaan van een ‘normaal’ toilet kan namelijk te lastig worden. Wandbeugels in de badkamer en toilet helpen ook.  Tot slot zijn er speciale seniorenbedden. Dit zijn bedden die automatisch omhoog en omlaag kunnen.

  1. Schakel hulp in huis in


Als er iemand met het huishouden en andere klusjes helpt, kan dat het verschil maken. Dit verkleint namelijk de kans op ongelukken. Dit kan iemand uit de familie zijn, maar ook een professional. Omdat het best een zware taak kan zijn om steeds bij te moeten springen, is het goed als er een beetje afgewisseld wordt.

  1. Maak gebruik van slimme apparaten

Slimme apparaten zijn sterk in opkomst. Steeds meer mensen streven naar een zogenaamde smart home, omdat dergelijke apparaten het leven kunnen vereenvoudigen. Slimme apparaten zijn niet alleen populair onder mensen die geïnteresseerd zijn in de laatste technische snufjes, maar winnen onder jong en oud terrein. Niet voor niets wordt gezegd dat slimme apparaten de toekomst hebben. Voor senioren kan een smart home ervoor zorgen dat het huis een stuk veiliger wordt. Zo kun je denken aan een slimme paniekknop of deurbel. Ook is het bijvoorbeeld met slimme verlichting handig dat dit met één druk op de knop kan in plaats dat alle lampen los moeten worden aangedaan.

  1. Zorg voor ruimte om te lopen in huis

Hoe minder spullen er in de weg staan, hoe kleiner de kans is dat senioren zich ergens aan stoten. Het is dus beter om zoveel mogelijk ruimte om te lopen in huis vrij te maken. Zet zoveel mogelijk meubels tegen de muur aan.

  1. Koop en rookmelder of zet het gasfornuis helemaal uit

Ouderen zijn vaker betrokken bij een woningbrand. Senioren merken een brand minder snel op en zijn kwetsbaar als er brand uitbreekt. Er moet dus extra worden gelet op de brandveiligheid in huis. Een rookmelder is in ieder geval onmisbaar. Als er niet vaak meer gekookt wordt, kan het een idee zijn om het gasfornuis helemaal uit te zetten. Daarnaast is een slecht onderhouden woning een groter risico.

  1. Begin het liefst vroeg met de aanpassingen

Vaak worden aanpassingen in woningen pas gedaan op het moment dat de noodzaak hoog is. Het kan dan een flinke kluif zijn om alles te regelen en in sommige gevallen zelfs te veel, waardoor verhuizen de enige optie is. Het is beter als er geleidelijk aanpassingen worden aangebracht. Ook al willen sommige mensen er nog niet aan denken op het moment dat ze nog vitaal zijn, later worden daar de vruchten van geplukt.