Denk je dat je creatief moet zijn om te bezuinigen op gas, water en licht? Eigenlijk is dat helemaal niet nodig, want vaak zijn het de kleine dingen waar je op moet letten. Met de volgende tips kun jij ook moeiteloos geld besparen.

Houd ramen en deuren gesloten

Het heeft geen zin om de verwarming aan te zetten en tegelijkertijd een raampje open te zetten in dezelfde ruimte. Hierdoor gaat namelijk veel warmte verloren, terwijl je wel blijft betalen om een aangename temperatuur in huis te creëren. Let er dus goed op dat je je ramen en deuren gesloten houdt als de verwarming aan staat. Zet in plaats daarvan ’s ochtends een raampje open voordat je naar je werk gaat.

Schakel al je elektrische apparaten uit

Gebruik je bepaalde apparaten niet? Schakel deze dan altijd uit, want zo bespaar je makkelijk onnodige kosten. Ook is het belangrijk om de stekker uit het stopcontact te halen als je iets niet gebruikt, want in uitgeschakelde modus wordt een kleine hoeveelheid energie verbruikt. Je zou dit tevens makkelijk kunnen oplossen door gebruik te maken van stekkerdozen die je aan en uit kunt zetten. Even op het knopje drukken en je zal voortaan niet meer schrikken als je de kosten voor gas, water en licht gaat berekenen.

Kies voor eco-vriendelijke programma’s

Laten we eerlijk zijn; wasmachines en vaatwassers zijn ongelofelijke energievreters en daarmee een grote kostenpost op je energierekening. Zorg er dus voor dat je deze apparaten zo efficiënt mogelijk gebruikt. Wacht bijvoorbeeld met het aanzetten van de vaatwasser totdat hij helemaal vol is, of doe de afwas voor de afwisseling een keer handmatig. Daarnaast bestaat ook vaak de mogelijkheid om voor een ecologisch programma te kiezen, dus maak daar slim gebruik van.

Kijk wat isolatie voor jouw huis

Bij de bouw van nieuwe huizen wordt er vaak al geïnvesteerd in duurzame oplossingen zoals isolatie en zonnepanelen. Echter is het bij oudere panden vaak ook mogelijk om muren te laten isoleren en panelen op het dak te laten monteren. Bij organisaties als Landelijke Energie Vergelijker kun je eenvoudig zien welke leveranciers het gunstigst zijn op het gebied van duurzaamheid.

Vervang apparaten wanneer nodig

Elektrische apparaten zijn een flinke investering, maar de kosten zijn nóg hoger wanneer je gebruik blijft maken van bijvoorbeeld een koelkast of wasmachine die helemaal niet energiezuinig is. Een goede manier om je alvast op deze kosten voor te bereiden, is door iedere maand alvast wat te sparen. Zo kun je de investering doen op het moment dat dat nodig is.

Controleer ook je energieverbruik

Voordat je daadwerkelijk begint met het proberen te verminderen van je energieverbruik, raden we je aan om eens te monitoren waar alle kosten naar toe gaan. Als je dat namelijk in kaart brengt, weet je precies hoe jij het best kunt bezuinigen op je verbruiken. Douche je bijvoorbeeld lang of laat je de verwarming aan als je niet thuis bent. Check het en kom erachter.