De tijd houden wij allemaal wel goed in de gaten en kijkt de  één op zijn mobieltje terwijl de ander dat gewoon doet door een blik te werpen op zijn of haar horloge. Horloges worden voor verschillende doelgroepen gemaakt en zie je vaker ook personen rondlopen met zo een fraai sporthorloge. Die beschikken over speciale functies die een grote hulp kunnen zijn bij het beoefenen van allerlei sportactiviteiten. Voorbij is de tij dat  zo een horloge alleen maar over een stopwatch functie beschikte en kunnen er tegenwoordig de volgende voordelen uit gehaald worden:

  • Ze zijn robuust uitgevoerd: een sporthorloge moet wel goed tegen een stootje kunnen en zijn ze daarom zodanig uitgevoerd dat ze behalve waterdicht ook nog vervaardigd zijn uit duurzaam materiaal. Zo is de voorkant van een krasbestendig materiaal vervaardigd en is het kunststof bestand tegen de invloeden van zweet en stof. De stevige uitvoering is wel nodig omdat het er bij het sporten soms nogal hard aan toe kan gaan en het wel fijn is om te weten dat het horloge er wel tegen bestand zal zijn.
  • Het houdt lekker alles bij: de ingebouwde functies van een modern sporthorloge zorgen ervoor dat alle primaire handelingen tijdens het sporten automatisch worden opgeslagen. Zo wordt de hartslag in de gaten gehouden en wordt de informatie ook nog opgeslagen. Het is dus eenvoudig om die later rustig te bekijken en daaruit ook het effect van de lichamelijke inspanning af te lezen die het sporten heeft gehad. Met de informatie kan er ook een op maat gesneden strategie worden bedacht voor het beoefenen van de sport en kunnen zo de prestaties aanmerkelijk worden verbeterd.
  • De opgemeten informatie kan ook verwerkt worden: het blijft niet alleen bij het opmeten en opslaan van informatie, maar hebben ook veel sporthorloges de mogelijkheid om alles ook statistisch te verwerken. Zo kunnen er grafieken worden afgelezen waarop de verschillende prestaties af te lezen zijn en zal het gelijk opvallen of er sprake is van een terugval of niet. Zo een sporthorloge kan beschouwd worden als een coach die alle informatie bijhoudt en ook aangeeft waar het beter kan.
  • Uitwisseling van informatie is ook mogelijk: wie regelmatig sport zal graag na een periode wel alle informatie willen bekijken om te zien wat de resultaten zijn. Sporthorloges beschikken daarom ook over de mogelijkheid om alle opgeslagen data extern op te slaan op bijvoorbeeld jouw laptop of smartphone. Hier kan alles indien gewenst nog meer worden verwerkt en op verschillende manieren ( grafieken, tabellen) weergegeven worden. Het handige hiervan is dat je op zo een manier ook eenvoudig jouw prestaties kunt tonen aan anderen en zo de nodige adviezen kan opvragen.
  • Er is voor elke sport wel een passend horloge: niet elke sport vraagt naar dezelfde functies voor een sporthorloge en zijn ze daarom ook opgedeeld in speciale uitvoeringen die op maat gesneden zijn voor het werk. Heel apart zijn de horloges bestemd voor zij die ervan houden om de natuur in te trekken en beschikken ze onder andere over een kompas en sensoren waarmee het weer kan worden voorspeld.

Naast alle bovengenoemde voordelen van een sporthorloge is het ook mogelijk allerlei leuke accessoires voor aan te schaffen. De veelheid aan functies zorgt ervoor dat er steeds op gelet wordt dat de aangegeven lichaamsfuncties in de gaten worden gehouden en kan je bovendien ook nog op de zogeheten smartwatches een groot aantal liedjes opslaan. Ook het downloaden van apps is mogelijk en laat je bij het trainen dus gerust je smartphone thuis. Een modern sporthorloge beschikt dus over een veelheid aan functies die je niet alleen bij het sporten zullen helpen, maar ook bij het uitvoeren van jouw alledaagse activiteiten.