Op het gebied van geluid in de woonkamer of eigenlijk gewoon elke andere ruimte in het huis worden er doorgaans hoge eisen gesteld en kan een soundbar goed in de behoefte voorzoen. Het klein formaat heeft geen invloed op de kwaliteit van het geluid dat er door geproduceerd kan worden, maar zijn er zeker ook tal van andere voordelen op te noemen voor dit handig apparaat:

  1. Het past wel in elke ruimte: soundbars zijn veel kleiner uitgevoerd dan de traditionele luidsprekers die doorgaans geplaatst werden. Het is daarom mogelijk voor soundbars om zelf in de kleinste ruimte wel plaats ervoor te vinden en zijn er in de handel nog verschillende groottes te verkrijgen met uiteenlopende geluidssterktes. De meest gangbare plek waar de soundbar geplaatst wordt is onderaan de televisie, maar past het ook prima op elke andere plek zoals tegen de muur. Je hoeft er dus niet speciaal een grote ruimte voor vrij te houden en blijft er altijd wel een plek vrij voor bijvoorbeeld de DVD speler.
  2. De installatie is eenvoudig: wie erop gesteld is om niet veel bekabeling door de ruimte te laten lopen kan dat et een soundbar goed klaar spelen. Vanwege de centrale ligging bij de televisie is er gewoon maar een voedingskabel en eentje voor het geluid (meestal HDMI) nodig. Het is zelf mogelijk om de verbinding met een eventueel bijgeleverde subwoofer en additionele luidspreker geheel draadloos plaats te laten vinden.De extra luidsprekers zorgen ervoor dat het surroundeffect daadwerkelijk bereikt zal worden. De aanschaf van een speciale home theater systeem kan dus achterwege worden gelaten.
  3. Het geluid wordt digitaal aangestuurd: denk niet dat een soundbar alleen bestaat uit een serie klein uitgevoerde luidsprekers die in de kleine behuizing zijn geplaatst. Er schuilt namelijk veel meer achter en komt de uitzonderlijke geluidskwaliteit door de speciale digitale aanstuurunit die ervoor zorgt dat het effect van een aantal verspreidt opgestelde luidsprekers (surround installatie) goed kan worden nagebootst. Het voordeel van deze techniek is dat de kwaliteit van het geluid onder de meeste omstandigheden behouden blijft.
  4. Ze zijn voordelig geprijsd: de eenvoud van de soundbar zorgt ervoor dat de prijs lager uitvalt vergeleken bij geluidssystemen met een vergelijkbare geluidskwaliteit. De kwaliteit van het geluid leidt er echter niet onder en zijn er ook nog verschillende prijsklassen te vinden. Het is dus niet nodig om gelijk een grote aan te schaffen en kan er ook voor een kleinere uitvoering worden gekozen. Een soundbar is daarom wel door een ieder te betalen en kan in elke ruimte daarom genoten worden van een geluid op topniveau.
  5. Er zijn meerdere apparaten op aan te sluiten: naast de televisie kunnen dankzij de WIFI optie ook smartphones en andere apparaten zoals laptops en tablets op de soundbar aangesloten worden. Er is wel prettig om bijvoorbeeld een filmpje op YouTube te bekijken en daarbij ook te genieten van de geluidseffecten die erbij horen. Zelfs als er geen WIFI aanwezig is kan de verbinding gemaakt worden door gebruik te maken van de bluetooth optie.

Handig klein met een geluidsvermogen dat niet onder doet voor duurdere (grotere) geluidsystemen: dat kan allemaal aan een soundbar toegeschreven worden. De veelzijdigheid van het apparaat zorgt ervoor dat het overal wel geplaatst kan worden en behoefd de installatie geen ingewikkelde procedure. De mogelijkheid om er een aantal apparaten op aan te sluiten middels een WIFI connectie betekent gelijk ook dat de soundbar niet alleen in de woonkamer geplaatst kan worden, maar overal waar er de behoefte is aan wat extra weergave van geluid. Er is immers alleen maar een voedingskabel nodig en kan met een WIFI of Bluetooth connectie ook muziek afgespeeld worden.