Een extra oogje in het zeil houden is nooit te veel gevraagd en vormen cameras een belangrijk deel van de mogelijkheden die er worden geboden om vanuit een afstand alles in de gaten te houden. Nu vereist een camerasysteen wel wat randvoorwaarden zoals een voeding en bekabeling naar een centrale opslag, maar zijn er gelukkig ook ip cameras te vinden die geheel draadloos hun werk kunnen verrichten. De voordelen van dit type cameras kunnen alsvolgt worden beschreven:

  1. De beelden zijn overal te bekijken: het voordeel van zo een ip camera is dat de beelden overal te bekijken zijn en je niet verplicht bent om dat te doen op een monitor in het huis bijvoorbeeld. De beelden worden namelijk via het internet verstuurt en is een smartphone al voldoende om die te bekijken. Zo kan er toezicht worden gehouden vanuit elke locatie, dus ook wanneer je op vakantie bent of op het werk. In geval van calamiteiten kan er dan ook snel ingegrepen worden.
  2. Het kost geen moeite om er zelf eentje te plaatsen: superhandig hoef je helemaal niet te zijn om een ip camera te plaatsen omdat er geen ingewikkelde bekabeling bij komt kijken. Zo werken de meeste modellen met batterijen en dien je voor het plaatsen soms wel eerst een houder vast te schroeven. Er zijn ook ip cameras te krijgen die je onopvallend binnenshuis kunt plaatsen en kan dankzij het ontbreken van kabels dat eenvoudig gebeuren.
  3. Ook in het donker heb je zicht: naast de stevige constructie van de cameras zodat ze ook tegen een stootje kunnen, is het ook mogelijk om in het donker toch nog de beelden van de omgeving te bekijken dankzij de nachtzicht functie waarover sommige modellen beschikken. Dit is handig voor cameras die aan de buitenkant zijn geplaatst en waar de verlichting ook niet ideaal is. Het voordeel van deze optie is ook dat de camera zo ook geplaatst kan worden op plekken waar men het niet verwacht en verhoogt dit zeker ook het veiligheidsgevoel die een ip camera biedt.
  4. Combinatie met een aantal cameras mogelijk: voor een compleet overzicht zal een camera wel niet voldoende zijn en kunnen daarom een aantal ip cameras met elkaar verbonden worden. Natuurlijk vindt dat onderling ook draadloos plaats en is ook weer hier het voordeel dat de beelden vanuit elke smartphone te bekijken zijn. De draadloze installatie maakt het mogelijk om zelfs cameras te plaatsen in de schuur of op een beschutte plek in de tuin. Indien nodig dient er dan wel gebruik gemaakt te worden van een zogeheten WIFI extender om ervoor te zorgen dat de verbinding optimaal blijft.
  5. Het beeldmateriaal is veilig opgeslagen: het is cruciaal dat het opgeslagen beeldmateriaal niet kwijt kan raken of onklaar kan worden gemaakt door de harde schijven te vernielen. Deze methode wordt vaak door criminelen toegepast, maar loopt dat gelukkig niet zo snel bij een ip camera. De beelden kunnen namelijk gewoon opgeslagen worden op een speciale cloud en zorgt dit ervoor dat zelfs bij vernietiging van de camera de beelden nog beschikbaar zijn. Het ontbreken van een speciale systeemkast om alle informatie op te slaan heeft ook als voordeel dat het onderhoud stukken eenvoudiger is en er alleen maar voor gezorgt dient te worden dat de batterijen op tijd worden vervangen.

Wat extra ogen thuis of eigenlijk overal waar dat gewenst is, kan met een ip camera worden verkregen en is het daarbij niet nodig extra te betalen voor de installatie. Het plaatsen kan een ieder zelf doen en zijn er nauwelijks beperkingen te noemen over de plekken waar er eentje geplaatst kan worden. Bekijk de beelden vervolgens ook vanuit elke plek waar je de beschikking hebt over een internetverbinding. De eenvoud van het systeem zorgt ook voor een relatief lagere prijs ten opzichte van andere camerasystemen en zorgt dit er ook voor dat het onderhoud beperkt is.