Een handig en snel beschikbaar transporteermiddel kan als een absolute “must” worden gezien tegenwoordig en raak je soms maar niet uitgekeken op de verschillende mogelijkheden die er aangeboden worden. Elk van ze richt zich meestal op een specifieke doelgroep, maar is er misschien geen veelzijdigere manier van transport te vinden dan de elektrische vouwfiets. Er kunnen daarom zo met gemak 5 voordelen opgenoemd worden die de elektrische vouwfiets te bieden heeft:

  1. Vouw het op en neem het overal mee: het idee achter een vouwfiets is dat het weinig ruimte in moet nemen en het daardoor mogelijk is om het overal naartoe mee te kunnen nemen. Dit betekent dus ook dat het beschikbaar zal zijn voor voor veel gelegenheden (op vakantie, boodschappen doen om de hoek) en blijft ook de elektrische vouwfiets een vervoersmiddel die door een ieder, jong en oud, met groot gemak open te klappen is en gelijk beschikbaar is om ermee weg te kunnen rijden. Het handig formaat zorgt er voor dat er altijd wel een plekje te vinden zal zijn om de vouwfiets op te kunnen bergen en blijft het gewicht blijft aan de lage kant ondanks de accu en motor.
  2. Je krijgt er geen vermoeide benen van: fietsen kan soms knap vermoeiend zijn en zal de elektrische motor daarom een grote steun zijn. Zo zal je bij tegenwind niet extra hard hoeven te trappen omdat de motor de nodige ondersteuning zal bieden en kan hetzelfde ook gezegd worden bij het afleggen van grote afstanden. Gemiddeld kan er met een volle accu ongeveer 10 tot 15 km afgelegd worden en is deze afstand zeker wel genoeg voor de meeste gebruikers. Om de actieradius te vergroten kan er ook gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om de motor pas in te schakelen wanneer het te zwaar wordt om door te trappen of bij het nodig zijn van wat ondersteuning voor het overwinnen van bijvoorbeeld een helling.
  3. Geen beperkingen: integenstelling tot bijvoorbeeld een elektrische step zijn er voor de elektrische vouwfiets geen beperkingen opgelegd en kan je er ongestoord mee over alle wegen waar elke andere fiets ook gebruik van mag maken. Een helm opzetten hoeft dus niet en is er geen RDW goedkeuring vereist voor de fiets om ermee over straat te mogen gaan.
  4. Geen noemenswaardig onderhoud: denk maar niet dat er heel wat onderhoud bij zal komen kijken voor zo een elektrische vouwfiets. Er is weliswaar sprake van meer componenten zoals de accu en de motor, maar zijn die allemaal ook onderhoudsarm uitgevoerd. Gesleutel komt er dus niet aan te pas en zorg je er alleen maar voor dat de accu op tijd geladen worden en de ketting regelmatig een laagje vet krijgt.
  5. Je komt ook sneller vooruit: omdat er sprake is van trapassistentie kan de snelheid hoger opgevoerd worden dan doorgaans gewend en rij je met een elektrische vouwfiets dus ook vlotter door het verkeer. Voor de veiligheid zijn de remmen daarom ook wat zwaarder uitgevoerd. Bij sommige modellen is het mogelijk om ook zonder te trappen vooruit te komen en is er daarom ook een gashendeltje geplaatst op het stuur.

Het voordeel van een vouwfiets wordt vergroot door de plaatsing van een elektromotor en zorgt dit ervoor dat je al moeiteloos door het verkeer heen kunt bewegen. De elektrische vouwfiets is een goed alternatief voor een auto en zelfs het openbaar vervoer omdat het bereik met een volle accu voldoende is en na het gebruik de fiets gewoon weer opgevouwen kan worden. Het gewicht valt ook mee en vraagt het ook niet om extra onderhoud. Indien de fiets voor een lange periode niet gebruikt zal worden kan de batterij aan een druppellader worden gelaten om de spanning te behouden en de levensduur niet in te korten.