Met de eerste maand van het jaar achter de rug is het nog steeds niet te laat om als ondernemer te kijken naar de beste SEO-trends van 2020. De juiste toepassing van SEO kan je bedrijf namelijk helpen om bekendheid te krijgen en zo meer klanten te trekken naar je website; wist je bijvoorbeeld dat SEO helpt om je website hoger in Google te laten krijgen? Dat is een absolute must anno 2020. Over heel 2019 is er namelijk een recordaantal Nederlandse bedrijven opgericht. Volgens cijfers van het CBS werden er maar liefst 207.000 bedrijven gestart, wat er 23.000 meer zijn dan in het jaar ervoor. Kortom: wil je (meer) klanten scoren voor je bedrijf dan is het zaak om op te vallen, wat met behulp van SEO mogelijk is. Daarom lees je hieronder meer over de 4 beste SEO-trends van 2020.

Contentmarketing moet kwaliteit zijn

Een van de eerste SEO-trends die we in 2020 veelvuldig terugzien is het gebruik van contentmarketing. Contentmarketing is een vorm van marketing die al even wordt toegepast binnen het bedrijfsleven. Dit jaar komt er echter een ander aspect kijken bij deze manier van klanten trekken: kwaliteit van de content is namelijk belangrijker dan in de eerdere jaren. Google is namelijk constant bezig met het veranderen van algoritmes, waardoor zoekopdrachten specifieker kunnen worden gemaakt. Dit houdt in dat Google bepaalde content steeds beter kan begrijpen, zonder dat je daarvoor rare woordgroepen als keywords moet hebben. Een voorbeeld: eerder was het voor Google voldoende om bepaalde woorden bij elkaar te hebben staan, ook als de zin totaal niet klopte. Tegenwoordig hoef je geen kromme zinnen, en dus vaak niet zulke mooie artikelen, te maken om te worden gevonden. Je kunt beter inzetten op kwaliteit, waardoor zo’n tekst ook nog eens veel fijner is om te lezen voor de klant.

Author authority belangrijk bij contentmarketing

Deze trend kan eigenlijk niet zonder de volgende trend, namelijk die van de author authority. Dit begrip werd in 2019 al geïntroduceerd, maar krijgt pas dit jaar een echte piek. Hierbij gaat het om het feit dat Google niet alleen naar de kwaliteit van content kijkt, maar ook naar wie een tekst geschreven heeft. Daarom is het aan te raden om in zee te gaan met andere platformen waar je een tekst mag schrijven of waar je bedrijf op een andere manier wordt gepromoot. Is een schrijver bijvoorbeeld de auteur van kwalitatieve content over smartphones en scoren die artikelen goed op zijn of haar eigen website? Dan linkt Google je naam automatisch aan andere kwaliteitsartikelen die op andere platformen geschreven zijn. Kortom: deel je content via social media en schrijf eens voor andere bedrijven of platformen om hoger te scoren in de zoekmachine. Hiermee kun je natuurlijk zelf aan de slag gaan of je kunt een specialist op het gebied van online marketing inhuren om voor jou te knallen.

Snelle websites zijn de trend dit jaar

Een andere opvallende trend van 2020 op het gebied van SEO is de optimalisatie van de gebruikerservaring van de website. De laadsnelheid is hier het meest belangrijke onderdeel van. Wat veel mensen met een bedrijf in Nederland niet weten, is dat potentiële klanten al gauw afhaken wanneer een website te langzaam laadt. De kans is groot dat je hier zelf ook niet heel blij van wordt. Wanneer een website er langer dan 2 seconden over doet om te laden, haken bezoekers sneller af en heb je te maken met een mindere conversie. Dat is niet goed voor de positie van je website in Google. Controleer daarom de grootte van de afbeeldingen of video’s op je website, naar de snelheid van je hosting en van externe verbindingen. Op basis daarvan kun je bijvoorbeeld de keuze maken voor een andere, snellere hosting, het installeren van plug-ins ter verbetering van de website en het plaatsen van kleinere afbeeldingen en video’s voor een hogere plek in de zoekmachine.

Kies nu echt voor mobiele optimalisatie van website

Eigenlijk had je deze trend in 2019 of misschien zelfs al in 2018 op moeten volgen: het mobiel optimaliseren van je website. In 2020 móet dit echt op orde zijn, wil je gevonden worden in de zoekmachines. Steeds meer mensen zoeken informatie op via hun smartphone. Een niet-werkende website, een webshop die niet mooi is op de mobiele telefoon of een website waar je de helft van de tekst niet kunt lezen omdat het geheel niet geoptimaliseerd is voor smartphones zijn verleden tijd. Men wil snelle informatie kunnen verkrijgen op websites die het naar behoren doen en snel laden, en dat alles via de smartphone. Zonder het aanpassen hiervan daalt je ranking in Google en dat is zonde.