Als je een nieuwe woning wilt zul je goed moeten nadenken over de financiën. Een huis kopen kost veel geld dus het is verstandig om alles op een rijtje te zetten. Wanneer je een duidelijk beeld hebt over wat er in komt en uitgaat kun je een hypotheek uitzoeken. Het verschilt namelijk per persoon of gezin welke hypotheek het beste is. Om een goed beeld te krijgen van je financiën hebben we een aantal tips voor je.

Financieel adviseur

Een financieel adviseur kan je helpen om alles voor je op een rijtje te zetten. Dit is niet alleen handig voor het afsluiten voor een hypotheek maar ook om een beter beeld te krijgen van je financiën. Ook kijkt hij naar wat er gebeurd als er een vervelende situatie voor doet. Bijvoorbeeld als iemand zijn baan kwijtraakt of arbeidsongeschikt wordt. Uiteindelijk kan hij je ook helpen om een passende hypotheek te vinden. Zorg wel dat je je goed voorbereid voordat je in gesprek gaat. Een financieel adviseur kost vaak namelijk geld en dus kun je maar beter voorbereid zijn.

Verdiep je in de hypotheken

Voordat de hypotheek rond is wordt er een voorlopig koopcontract opgesteld. Zorg er altijd voor dat deze onder voorbehoud van financiering is zodat je niet in de problemen komt als je de hypotheek niet rond krijgt. Als je een hypotheek gaat afsluiten heb je de keuze uit twee opties. Je kunt kiezen voor een annuïteitenhypotheek of voor een lineaire hypotheek. Een financieel adviseur kan je hierin adviseren, alleen is het wel handig als je van te voren weet wat de verschillen zijn. We leggen het kort voor je uit. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand een vast bedrag. De verhouding tussen het bedrag dat je aflost en de rente zal verschillen gedurende de looptijd maar het bedrag blijft hetzelfde. Bij een lineaire hypotheek is het bedrag dat je iedere maand aflost vastgesteld. Hierdoor is het totale bedrag dat je moet betalen aan het begin een stuk hoger dan aan het eind. Je hebt dan nog niets afgelost dus je betaald een hoop rente. Dit is dan ook de reden dat veel starters kiezen voor een annuïteitenhypotheek.

Welke hypotheekaanbieder?

Uiteindelijk zul je een hypotheekaanbieder moeten kiezen om een lening mee aan te gaan, maar hoe kies je de juiste aanbieder? De beste hypotheekaanbieder kies je uiteindelijk door deze met elkaar te vergelijken. Dit kun je doen op basis van de voorwaarden die de aanbieders aan hun producten stellen en de rentes waartegen je een hypotheek kunt krijgen. Uiteindelijk wil je natuurlijk de meest voordelige hypotheek met de meest gunstige voorwaarden. Als consument kun je online vergelijkingswebsites gebruiken om erachter te komen welke online hypotheekaanbieder het beste bij jou past.