In deze dure tijd is het soms al een beetje moeilijk om geld aan de kant te zetten voor noodgevallen. En als men al een beetje gespaard heeft, komt het vaak voor dat je dat geld voor onvoorziene situaties moet gebruiken. Toch is het belangrijk om naar je toekomst te kijken en ok daaraan aandacht te besteden. Het is beter om daar vroeg aan te beginnen. hier zijn enkele tips die je zou kunnen gebruiken om te kunnen sparen voor je latere leeftijd:

  1. Pensioenfonds

Dat is natuurlijk het eerste dat je te binnen schiet. Het is belangrijk om in je pensioen te beleggen zodat je een goed bedrag hebt die aan je uitgekeerd zal worden wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt. Het bedrag dat je gaat inzetten hangt natuurlijk af van je financiële situatie. Als je wat minder verdient, dan is het beter om defensief te beleggen. Je hebt daar minder risico. Om je beter op weg te helpen, kun je websites vinden waar ze je helpen met pensioen vergelijken.

  1. Doorwerken

Niet veel mensen denken eraan om door te werken, maar als je een prettige job hebt en nog flink bent dan is dat wel een goede optie. De jaren dat je doorwerkt kun je goed gebruiken om door te gaan met sparen.

  1. Bankspaarrekening

Als je werknemer je niet genoeg helpt met het opbouwen van je pensioen, dan kun je ook zelf overgaan tot sparen door een bankspaarrekening te openen. Je kunt daar eenmalig of periodiek geld op de bank plaatsen. De bank of verzekeraar zal rente vergoeden. Als je de AOW –leeftijd bereikt hebt, dan kun je nu overgaan tot de uitkeer van dat geld.

  1. Inboedel

Ben je aan het sparen zodat je, bijvoorbeeld, in de toekomst je eigen inboedel kunt kopen? Dan kun je dat ook voor elkaar krijgen door een rekening op de bank te openen. Je kunt gaan voor Doelsparen. Je doet dat via een sub spaarrekening onder je gewone spaarrekening.

  1. Aandelen

Ben je niet bang om af en toe risico te nemen, dan kun je ook geld inzetten op aandelen. Let wel op dat het snel mis kan gaan. Je geld kan flink stijgen, maar ook flink dalen.

  1. Huis verkopen

Ja, dat is niet iets dat je zo gauw zou willen doen, maar het is ook een mogelijkheid. Je zou je huis kunnen verkopen en in een kleinere woning je intrek nemen. De resterende geld kun je dan op je bankspaarrekening plaatsen.

  1. Besparen in je dagelijkse leven

Je wilt zo goed mogelijk van je leven genieten, maar er zijn toch wel momenten waar je moet beseffen dat je dat dure T-shirt zou niet echt nodig hebt. Probeer zo af en toe wat geld aan de kant te zetten in plaats van dat je het besteedt aan materialistische dingen.

  1. Spullen verkopen

Liggen er spullen in huis die je niet meer gebruikt of die overbodig zijn? Je zou ze kunnen verkopen en dat geld aan de kant kunnen zetten. Elk klein beetje helpt.

  1. Van bank veranderen

Soms kunnen rentetarieven dalen en dat is natuurlijk geen goed nieuws voor jou. Je zou kunnen overwegen om naar een ander bank over te stappen als hun rentetarieven juist gestegen zijn.

  1. Investeren

Wat men ook vaak doet, is hun geld in kunst of Bitcoins investeren. natuurlijk komen er hier ook risico’s bij kijken, dus denk goed na voordat je zo een stap neemt. Je kunt ook een deel van je geld gebruiken en dat ander deel door blijven sparen.