Het is altijd vervelend als werknemers zich ziekmelden op hun werk. Is er sprake van een griepje, dan weet je dat hij of zij binnen enkele dagen wel weer op kantoor zal verschijnen. Soms zijn er echter andere dingen aan de hand dan een “simpel” griepje. Wat moet je in dat geval doen als werkgever? Wij geven je graag enkele tips.

1.Werknemer ziek melden

Je werknemer heeft zich ziekgemeld. Wat nu? Als het niet om een griepje of migraine-aanval gaat, dien je een ziekmelding door te geven aan je arbodienst. BAKXWAGENAAR is een arbodienst in de omgeving van Helmond die jou kan ondersteunen wanneer een werknemer zich ziekmeldt.

2.Houd contact

Het is belangrijk om contact met je werknemer te onderhouden wanneer hij of zij langdurig thuis zit. Niet alleen om betrokkenheid te tonen, maar ook om vinger aan de pols te houden. Als je weet dat je werknemer niet na drie dagen weer komt werken, kun je bijvoorbeeld voorstellen om met de bedrijfsarts te gaan praten. Hij of zij probeert onder andere te achterhalen of er een achterliggende gedachte is bij de ziekmelding. Hoe is het bijvoorbeeld met de motivatie? Ervaart de werknemer veel stress op het werk of loopt het thuis juist niet helemaal lekker? Het achterhalen van het werkelijke probleem is belangrijk om naar oplossingen te zoeken en het juiste traject te starten.

3.Is je werknemer lang ziek?

Wanneer je werknemer langer dan 18 weken ziek is, is er sprake van langdurige arbeidsongeschiktheid. Er zijn echter ook gevallen waarin de werknemer meer dan 42 weken ziek is en niet aanwezig is. In dat geval meld je de ziekmelding bij het UWV.

4. Sta open voor gesprek

Maak zaken bespreekbaar! Wanneer je bepaalde zaken, niet alleen in formele situaties, bespreekbaar maakt, kan het zomaar zijn dat een werknemer zich meer voor je openstelt. Samen kun je kijken wat er precies aan de hand is en gericht op zoek gaan naar oplossingen. Is er bijvoorbeeld sprake van psychisch verzuim of voelt de werknemer zich ondergewaardeerd op het werk?

5.Re-integratie traject

Met behulp van een expert op het gebied van re-integratie kan er een traject worden opgesteld om het herstel van de werknemer te bespoedigen. Zijn er misschien taken op het werk die nog wel opgepakt kunnen worden, misschien vanuit huis? Maak hier samen afspraken over en laat deze afspraken vastleggen.

6.Geef werknemer een tweede kans

Is je werknemer  langdurig ziek? Dan ben je misschien sneller geneigd om uiteindelijk tot ontslag over te gaan. Probeer echter niet meteen van het ergste uit te gaan en kijk samen met je werknemer en bedrijfsarts naar wat de mogelijkheden zijn. Je werknemer zou waarschijnlijk ook liever aan het werk zijn in plaats van thuiszitten met (bijvoorbeeld) een burn-out.

7.Probeer transparant te blijven

In veel gevallen voelen werknemers zich niet gehoord door de werknemer. Zij denken dat de werkgevers alleen aan geld denken en niet aan de gezondheid van de zieke werknemer. Dat kan voor flink wat spanningen zorgen tussen werknemer en werkgever. Wees daarom transparant. Laat weten dat je de werknemer begrijpt, maar laat weten dat er ook een zakelijke kant aan zit. Transparantie is key!

8.Pas op met social media

Is je werknemer ziek en al meerdere malen bij de bedrijfsarts geweest? Is er vastgesteld dat de werknemer om welke reden dan ook arbeidsongeschikt is? Tot zover prima, maar wat als je er via de social media kanalen achter komt dat de werknemer flink aan het feesten is of andere activiteiten uitvoert. Wat doe je dan? Omdat er dan allerlei privacyregels om de hoek komen kijken, kun je het beste een gesprek aangaan met de betreffende werknemer. Wellicht schetst dit gesprek een ander beeld of kom je er na meerdere gesprekken met de bedrijfsarts achter dat de werknemer zich ten onrechte arbeidsongeschikt heeft gemeld.

9. Voorkom dat werknemers terugvallen

Is je werknemer na een lang traject weer aan het werk? Voorkom dan dat hij of zij een terugval krijgt. Hoe doe je dat? Blijf betrokken, laat blijken dat het werk wordt gewaardeerd, zorg voor een fijne sfeer op het werk, en ga zo maar door.

10. Licht ook collega’s in

Last but not least: licht ook collega’s van de zieke werknemer in. Je hoeft niet alles in geuren en kleuren te vertellen, maar in overleg met de zieke werknemer kun je collega’s inlichten over de situatie. Zo voorkom je eventuele scheve gezichten of roddels op de werkvloer.