Het ordenen van je zorgproducten is van groot belang om snel je spullen snel en gemakkelijk te kunnen vinden. Denk hierbij aan medicijnen, huidverzorgingsproducten, verbandmiddelen of andere zorgproducten. Hoe dan ook is het prettig deze georganiseerd te bewaren. In deze blog delen we de 10 beste manieren om zorgproducten te ordenen. Zo heb jij de juiste zorgproducten altijd binnen handbereik!

1.      Opbergdozen en manden

Een van de meest bekende manieren om producten te ordenen is middels het gebruik van opbergdozen en manden. Deze opbergmethoden kunnen worden gebruikt om items te labelen en te scheiden. Zo kun je bijvoorbeeld een aparte mand voor medicijnen maken, een mand voor verbandmiddelen en een doos voor huidverzorgingsproducten. En zo kun je dit ook voor bijvoorbeeld haarproducten doen met producten als shampoos en haarmaskers. Het is een goede tip om producten in categorieën te verdelen over de dozen. Zo maak je het voor jezelf gemakkelijk om snel te vinden wat je nodig hebt.

2.      Label je opberger

Om het ordenen van je zorgproducten nog makkelijker te naken, kun je de opbergdozen en manden labelen. Gebruik hiervoor duidelijke stickers met de namen van de productcategorieën. Zo zie je in één oogopslag waar alles zich bevindt. Bovendien kan het labelen van je opbergers ook anderen in huis helpen gemakkelijk de producten op de juiste plek terug te leggen.

3.      Bewaar medicijnen veilig

Medicijnen hebben meestal bewaarvoorschriften omdat ze vaak gevoelig zijn voor licht en vocht. Het is dus extra belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Gebruik handige farmaceutische verpakkingen om je medicatie extra te beschermen. Zorg ervoor dat je de medicijnen in een donkere, koele ruimte bewaart. Daarnaast is het ook cruciaal dat deze ruimte droog is en niet direct wordt blootgesteld aan zonlicht. Monteer bijvoorbeeld een medicijnkastje aan de binnenkant van een kastdeur te monteren: zo zijn de medicijnen uit het zich maar toch gemakkelijk te vinden.

4.      Sorteer op houdbaarheidsdatum

Het is belangrijk om regelmatig je zorgproducten te controleren op de houdbaarheidsdatum. Gooi alle producten weg waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen en vervang ze als dit nodig is. Dit geldt vooral voor medicijnen, gezien het gebruik van verlopen medicijnen gevaarlijk kan zijn. Door af en toe te controleren, zorg je ervoor dat je alleen producten gebruikt die veilig zijn.

5.      Creëer een EHBO-kit

In gevallen van nood, komt het hebben van een EHBO-kit in huis goed van pas. Zorg ervoor dat deze voorzien is van verbandmiddelen, pleisters, ontsmettingsmiddelen en andere belangrijke items. Bewaar de doos op een toegankelijke plek in huis. Zo kun je de kit snel pakken in geval van verwondingen of ongelukken.

6.      Minimaliseer overbodige producten

Het komt vaak voor dat we een overvloed aan zorgproducten in huis hebben waarvan we de helft niet eens gebruiken. Neem de tijd om door je zorgproducten heen te gaan en te beoordelen wat je écht nodig hebt. Gooi items weg die je niet meer gebruikt of waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is. Op deze manier minimaliseer je rommel en bewaar je enkel producten die van belang zijn voor je gezondheid.

7.      Gebruik doorzichtige dozen

Doorzichtige dozen kunnen een goede aanvulling zijn op het ordenen van je zorgproducten. Door dit soort dozen zie je in één oogopslag welke producten in welke doos zitten. Dit is voornamelijk handig voor kleinere items als pillen, verbandmiddelen en huidverzorgingsproducten. Bovendien helpen doorzichtige dozen ook om te zien wanneer een product bijna op is. Zo kun je je producten op tijd vervangen.

8.      Creëer een dagelijkse routine

Een dagelijkse routine kan een toevoeging zijn in het op orde houden van je zorgproducten. Neem bijvoorbeeld elke ochtend en avond een momentje om je medicatie in te nemen en huidverzorgingsroutine te doen. Hierdoor heb je je producten altijd binnen handbereik wanneer je ze nodig hebt.

9.      Houd giftige stoffen buiten bereik

Vooral als je kleine kinderen hebt, is het belangrijk om gevaarlijke zorgproducten buiten hun bereik te houden. Plaats daarom schoonmaakmiddelen, medicatie en andere giftige stoffen op een hogere plank of in een afgesloten kast. Gebruik hierbij kind veilige sloten om extra bescherming te bieden.

10. Houd een notitieboekje bij

Om bij te houden welke medicijnen je hebt ingenomen en wanneer is het handig om een notitieboekje bij te houden. Dit is vooral belangrijk als je meerdere medicijnen gebruikt of in behandeling bent bij meerdere zorgverleners. Dit boekje geeft je dan een overzicht van het bijhouden van je gezondheid.

Dit waren ze dan, de 10 beste manieren om zorgproducten te ordenen. Door hiervan gebruik te maken zorg je dat je producten altijd geordend en toegankelijk zijn!