We printen met zijn allen wat af. Rapportages, verkoopcontracten of je scriptie. En, uitzonderingen daargelaten, wordt er niet echt nagedacht over welke printer het beste is. Terwijl er zo veel verschillende printers zijn. In dit artikel worden de belangrijkste soorten besproken. Na afloop weet je perfect welke printer voor jou het beste is.

Laserprinter

Als je in een gespecialiseerde winkel op zoek gaat naar de juiste printer, is de kans groot dat de laserprinter de eerste is die je ziet. Deze printer is ideaal voor mensen die veel tekst moeten afdrukken in hoge kwaliteit. Een laserprinter is vooral geschikt voor bedrijven, specifiek de wat grotere bedrijven. Kleine bedrijven kunnen eventueel kiezen voor een ledprinter. Deze zijn een stukje compacter, maar werken net zo goed. Als particulier zal je niet zo snel een grote laserprinter kopen.

Inkjetprinter

Er zijn bedrijven die steeds minder gaan afdrukken. Deels vanwege het milieu, maar ook omdat er meer en meer volledig digitaal wordt gewerkt. Toch kan geen enkel bedrijf zonder printers. Als je slechts af en toe iets wilt afdrukken, en behalve tekst ook nog foto’s en afbeeldingen, dan is een inkjetprinter de juiste keus. Het voordeel van deze printers is dat ze niet al te groot zijn en een stukje goedkoper zijn dan laserprinters.

Draagbare printer

Handig als je veel onderweg bent en vaak moet printen. Met een mobiele printer kan je ter plaatse in A4 of A5 formaat afdrukken. Deze printers werken op een accu of op oplaadbare batterijen. Verbinding kan worden gemaakt via Bluetooth, Wifi of een usb-stick. Je hebt met deze printer geen inkt of een toner nodig.

All-in one printers

De naam zegt het al. Met deze printers heb je het complete pakket te pakken. Je kunt ermee printen, scannen en kopiëren. Je ziet deze printers vaak bij een gemeente staan, en bij diverse grote bedrijven. Dit zijn dure printers, die als voordeel hebben dat ze een lange levensduur hebben en gemaakt zijn voor grote hoeveelheden. All-in one printers zijn zowel als laserprinter beschikbaar, als als inkjetprinter.

Wat koop je als particulier?

Het zal je misschien verbazen, maar er zijn veel mensen die thuis geen printer hebben staan. Je kunt vaak op je werk printen, en zeker volwassenen hoeven simpelweg niet veel af te drukken. Toch is het in de praktijk niet handig als je geen printer hebt. Iedere goede winkel op het gebied van printers heeft speciale thuisprinters. Ze zijn er in allerlei soorten; inkjet, laser, all-in one. Zo kan je altijd een printer kiezen die bij jouw behoeften past. Een ding hebben de thuisprinters gemeen, ze zijn lekker klein.