Elke dag worden bedrijven gekocht en verkocht. Sommige ondernemers willen niet vanaf de grond beginnen en kopen een bestaande onderneming. Anderen willen om strategische redenen een bedrijf toevoegen aan de bestaande organisatie. Familiebedrijven staan vaak te koop omdat er geen opvolgers zijn. Maar het kan ook zijn dat een organisatie een bepaalde bedrijfstak afstoot omdat het niet langer past binnen de gewenste bedrijfsvoering. Hoe dan ook; bij een bedrijf kopen of een bedrijf verkopen moet de bedrijfswaarde bepaald worden. Het is verstandig om een onafhankelijk adviseur in de arm te nemen die je helpt bij een gedegen én reële bedrijfswaardebepaling. Want daar komt meer bij kijken dan de waarde van de bedrijfsnaam, het bedrijfspand, de inboedel, het personeel en het klantenbestand. Het gaat ook over minder concrete zaken zoals reputatie en toekomstperspectieven. Daarbij spelen resultaten uit het verleden een rol, maar het is veel belangrijker wat de omzet- en winstverwachtingen voor de toekomst zijn. Dit alles bij elkaar leidt tot een concrete waardebepaling waarmee de verkoper en de potentiële koper de prijsonderhandelingen ingaan. 


Financieren van bedrijfsovername


Er zijn maar weinig ondernemers die een bedrijf uit eigen zak kunnen en willen betalen. Natuurlijk steek je er eigen geld in, maar over het algemeen heb je ook een vorm van financiering nodig om de koop te sluiten en het bedrijf daarna te kunnen exploiteren. Geldverstrekkers zijn geïnteresseerd in twee dingen: is er na de overname ruimte voor groei en op welke manier gaat de nieuwe eigenaar dat realiseren? Een gedegen financieel plan is daarom een essentieel onderdeel om financiers over te halen over de brug te komen. Haak een expert op het gebied van bedrijfsovernames aan voor het maken van een goed onderbouwd financieel plan, hiermee wordt de kans op financiering een stuk groter.

 De toegevoegde waarde van emotie


Het bepalen van de bedrijfswaarde is over het algemeen redelijk concreet te benoemen door verschillende aanwijsbare factoren mee te laten wegen. Maar er spelen ook andere zaken mee die de waarde van een bedrijf beïnvloeden. Bijvoorbeeld het simpele principe van vraag en aanbod. Als er veel vraag is naar een gezond bedrijf in een gewilde branche drijft dat de waarde op. Maar ook de snelheid waarmee de verkoper het bedrijf kwijt wil en de haast die een koper heeft zijn van invloed. Het kan ook zijn dat de verkoper een emotionele band met zijn ondernemer heeft en het daardoor veel meer waard acht dan het in werkelijkheid is. Om de onderhandelingen goed te kunnen voeren op zakelijke gronden is het advies van een gerenommeerde bedrijfsmakelaar onontbeerlijk.