Uit onderzoek van het CBS vorig jaar bleek dat het aantal hoogopgeleiden in ons land behoorlijk is gestegen de afgelopen decennia. Een goed ding, want dat betekent dat mensen steeds vaker hun volledige potentie en intelligentie (kunnen) benutten. Het heeft echter ook een keerzijde. Hoogopgeleiden werken namelijk vaker in functies waarbij men een groot gedeelte van de dag achter een computer zit. Denk maar aan software- en applicatieontwikkelaars, boekhouders, administratief medewerkers en organisatieadviseurs. En aangezien zitten als een van de belangrijkste opkomende oorzaken van gezondheidsproblemen wordt gezien, is een ergonomische NPR-1813 bureaustoel steeds vaker onmisbaar.

Nederlandse aanpassing van de Europese norm voor bureaustoelen

Waar een NPR 1813 bureaustoel precies aan moet voldoen? Voordat daar op in wordt gegaan, is het misschien handig eerst eens de achtergrond van de richtlijn toe te lichten.  

Om de kans op fysieke problemen vanwege een verkeerde werkhouding te verkleinen, is de Europese norm NEN-EN-1335 voor bureaustoelen opgesteld. Deze norm geeft aanwijzingen voor de benodigde instelbaarheid en maatvoering van kantoorstoelen. Voor de gemiddelde Europeaan. Het punt is echter dat de gemiddelde Nederlander nogal andere lichaamsmaten heeft dan de gemiddelde Europeaan. Zo zijn we niet alleen gemiddeld genomen langer, maar lopen de verschillen in bouw ook nog eens extremer uiteen. Als aanvulling op de Europese norm geldt daarom in ons land de Nederlandse Praktijk Richtlijn NPR 1813.

Ben je als ondernemer, ergonoom, inkoper, Arbo-adviseur of facilitair manager op zoek naar goede ergonomische bureaustoelen? Dan is het goed om te weten dat je met een NPR 1813 bureaustoel ongeveer 95 procent van de beroepsbevolking een veilige en goede ondersteuning kunt geven.

Waaraan moet een NPR 1813 bureaustoel voldoen?

Aan welke maatvoeringen een bureaustoel volgens NPR 1813 allemaal moet voldoen? Denk aan een instelbare zithoogte tussen 41 en 55 centimeter, een instelbare zitdiepte tussen 38 en 48 centimeter, een minimale zitdiepte van 44 centimeter, een rugleuning met een hoogte van minimaal 37 centimeter, armleggers van minimaal 15 centimeter lang en 5 centimeter breed en waarbij de hoogte instelbaar moet zijn tussen 20 en 30 centimeter. Tot slot moeten de armleggers minimaal 20 centimeter van de voorzijde van de zitting af geplaatst zijn.

Opvallend genoeg is in de norm een verstelbare lendesteun niet verplicht gesteld. En dat terwijl deze niet alleen een correcte zithouding ondersteunt en helpt nekklachten, rugpijn en schouderklachten te voorkomen, maar ook nog eens van grote invloed is op het zitcomfort. Ben je specifiek op zoek naar een kantoorstoel met lendesteun? Dan vind je in het ruime assortiment ergonomische bureaustoelen van Bureaustoel.nl ongetwijfeld een die past bij je wensen.

NPR 1813: niet verplicht, wel aan te raden

Tot slot is het nog goed om te weten dat je – hoewel werkgevers wel actief moeten zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving – niet verplicht bent om te kiezen voor een NPR-1813 bureaustoel. Maar ben je op zoek naar nieuw meubilair voor wisselende medewerkers, zoals een flexkantoor? Dan is het zeker aan te raden de NPR-norm mee te nemen in je beslissing.