Nederland kent veel gevolgen van de coronacrisis. Daarbij zijn er ook veel mensen die fysieke klachten ondervinden na geïnfecteerd te zijn met corona. Ondertussen is weer alles open in Nederland, maar kun je nog steeds besmet raken. Momenteel kent corona ook weer een opkomst. Steeds meer mensen worden ziek en besmetten anderen. In deze blog lees je hoe jij jezelf het best mogelijk kan beschermen tegen corona.

Het dragen van een mondkapje

Een mondkapje is een voorwerp dat nog nooit zo vaak voor is gekomen in Nederland, als in 2021. Een mondkapje was verplicht in elke openbare ruimte. Een mondkapje of mondmasker is een kapje van stof, dat spat functioneert als spat- of luchtfilter. Het mondkapje is bedoeld dat je het kapje draagt, om anderen niet te besmetten. Er zijn veel verschillende mondkapjes. Het welbekende blauwe mondkapje, wordt omschreven als een niet “niet-medisch” mondkapje. Desondanks is dit mondkapje wel geschikt om te dragen.

Thuiswerken

Thuiswerken is een goede manier om jezelf te beschermen tegen het coronavirus. Het coronavirus is erg besmettelijk. Het virus wordt dan ook overgedragen, wanneer iemand in contact komt met een besmet persoon. Wanneer iemand thuis werkt, voorkomt diegene contact met eventuele besmette personen. In de pandemie zijn veel verschillende mogelijkheden bekend geworden om op een goede manier thuis te kunnen werken. Er zijn verschillende instellingen die het mogelijk maken, om vanuit thuis in contact te blijven met jouw collega’s.

Handen wassen

Handen wassen is een van de belangrijkste methoden om jezelf te beschermen. Het is mogelijk om jouw handen met handzeep te wassen, maar desinfectiemiddel is een middel dat beter werkt. Desinfectiemiddel desinfecteert je handen. In andere woorden houdt dit in, dat de bacteriën op de handen worden gedood.

Vermijd het overdragen van de besmetting via de handen

De handen is een van de punten, waarmee het virus vaker wordt overgegeven. Dit komt, omdat de handen een van de lichaamsdelen is waar het meeste contact bij plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld maar aan het moment dat je niest of hoest. Automatisch houd je jouw hand ervoor. Dit is ook het moment dat het virus in jouw hand terecht komt. Aangezien de handpalm de plek is waar iemand veel mee aanraakt, wordt er aangeraden om te hoesten of niezen in de elleboog.

Blijf thuis

Er wordt aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven. Vooral is dit belangrijk voor de oudere generatie. De oudere generatie is kwetsbaarder dan de jongere generaties. Dit houdt in dat ouderen zieker kunnen worden, dan de jongere generaties. Wanneer je thuis blijft, kan je altijd videobellen met vrienden of familie. Hierdoor kan je jouw familie of vrienden wel nog zien.

Als er klachten optreden in de vorm van verkoudheid, hoofdpijn of verhoging van de lichaamstemperatuur, doe dan een zelftest. Het is ook mogelijk een test uit te laten voeren bij een GGD-locatie.