Nederlanders zijn echte koffieliefhebbers dus willen we ook weten welke koffiebonen de beste zijn. Er zijn veel verschillende soorten koffieplanten, maar alleen de bonen van de Arabica en Robusta planten zijn geschikt. Over smaak valt niet te twisten. De ene wil een pittige koffie, de ander een zure smaak. En zo kun je nog meer verschillen opnoemen. Maar hoe bepaal je welke de beste koffiebonen zijn?

Arabica tegenover Robusta

Je kunt producten op basis van de verschillen in koffieplant met elkaar vergelijken. Als we de top tien van het moment bekijken dan valt toch op dat Arabica het wint van Robusta. Zo zijn Gran Maestro Italiano, Medellín Secret – La Luisa Colombia, Lavazza Qualita Oro, Medellín Secret – Santa Elena Costa Rica en Douwe Egberts Excellent koffieproducten die voor 100% uit Arabica bestaan.

Er zijn ook combinaties van beide zoals de Grano Intenso en toch bestaat 90% van dit product uit Arabica. Niet gek dat het er zo uitziet want meer dan 60 procent van de wereldwijde koffieconsumptie bestaat uit Arabica koffie. Door de fruitige, zoetere smaak en hogere zuurgraad wordt eerder Arabica koffie geprefereerd.

Het merk

Voor ons in Nederland speelt het merk zeker een rol. Zo zijn er twee producten van Douwe Egberts binnen de top tien. Dat moet want dit merk is heel bekend en populair onder de koffiedrinkers in Nederland. Douwe Egberts Aroma Rood is goed genoeg voor plek zeven terwijl Douwe Egberts Excellent genoteerd staat op plek tien.

Eerlijkheid en het milieu

Factoren als eerlijkheid en milieuvriendelijk spelen ook een rol bij het bepalen van welk koffieproduct tot de top tien mag horen. Zo staat Australian 100% Biologisch op plek vier, een UTZ gecertificeerd koffieproduct. Ideaal voor een frisse espresso met een lichte bittere smaak en helemaal niet zuur.

Beetje cacao

De liefhebbers van espresso of cappuccino met een beetje cacao, halen hun hart op met L’Or Espresso Onyx. De koffiebonen van dit product zijn de bekendste. Daarom is het niet vreemd dat deze op de tweede plek staat, na Gran Maestro Italiano.

Vind je 100% Arabica het best smaken, een mix van 90% Arabica en 10% Robusta of juist met een beetje cacao? Al met al blijft het toch een kwestie van smaak. Je kunt natuurlijk de beschrijving van de verschillende koffieproducten nagaan. En lezen over de testen die uitgevoerd zijn. Toch zal het ook van je eigen smaak afhangen welke koffiebonen het best voor je zijn.