Het kan behoorlijk warm of, beter gezegd, heet worden in de zomermaanden. Een airco doet wonderen om deze toch ook wel voor de vakantie aangename maanden door te komen. Niet alleen overdag maar ook ’s avonds wanneer je toe bent aan een goede nachtrust. Je hebt er al een paar jaar over nagedacht een airco aan te schaffen. Echter, hoe weet je wel airco geschikt is voor je huis.

Ga je het heel huis koelen of alleen de slaapkamers? Of hou je het liever bij de woonkamer. Wordt het een vaste airco of eentje die je kunt verplaatsen? De volgende tips helpen een handje mee bij je besluit.

Belangrijk, NVLK- of STEK-logo

Een airco werkt met een koudemiddel waarmee de warme lucht in een bepaalde ruimte wordt gekoeld. Deze koude lucht wordt de ruimte weer ingeblazen en de warmte wordt afgevoerd. Let er bij de aanschaf van de airco op dat deze voldoet aan de vereiste certificeringen. Dit kun je doen door na te gaan als de airco voorzien is van een NVLK- of STEK-logo. Het is dan door de bevoegde instanties in Nederland goed bevonden.

Je kunt dan zo een airconditioning kopen.

Vast of verplaatsbaar

Er zijn verschillende typen airco’s waarbij je onder meer de keus hebt tussen een vaste airco en een verplaatsbare. Bij de vaste airco blijft het op een vaste plaatst geïnstalleerd. Je kunt het alleen gebruiken voor de ruimte waar het staat en waarvoor het uitgerekend is. Je kunt echter ook kiezen voor een mobiele-airco die je kunt verplaatsen van de ene naar de andere ruimte. Je kunt het best een mobiele-airco kopen als je het tijdelijk nodig hebt.

Zoals in de zomermaanden en als je geen grote ruimten ermee wil koelen zoals slaapkamers.

Koelcapaciteit en voeding

Verder is het goed om bij de aanschaf van airco’s na te gaan wat de koelcapaciteit is en op welke type voeding het werkt. Je kunt hierbij de airco een handje helpen met luchtgordijnen bijvoorbeeld. De koude lucht blijft langer binnen met deze gordijnen waardoor de airco minder hard hoeft te werken. Dit werkt bovendien energiebesparend en dus goed voor je portemonnee.

Al met al is het goed om een airco tijdens de zomer te hebben. Los van dat je een ruimte ermee kunt verkoelen, zorgt de airco met zijn luchtfilter voor reiniging van de lucht. En ook voor het verwijderen van vocht uit de ruimte. Belangrijk bij de aanschaf is dat de airco het NVLK-logo of het STEK-logo draagt. Verder kun je zelf bepalen als je een vaste airco wilt of een verplaatsbare.